Maar niemand kan iets doen, zelfs FAVV niet

Burgemeesters geen fan van Nederlandse Megafoodstunter

Burgemeesters geen fan van Nederlandse Megafoodstunter

Megafoodstunter levert een hoop diepvriesproducten voor weinig geld. Foto: repro kvo

Tielt -

Burgemeesters zien het bedrijf dat pakketten met 150 kilo eten levert tegen dumpingprijzen niet graag komen. Maar noch het stadsbestuur, noch het FAVV lijken hen te kunnen tegenhouden.

Voor 150 euro 150 kilo etenswaren krijgen. Het klinkt als een koopje, maar de burgemeesters zijn geen fan van de diepvriespakketten die het Nederlandse bedrijf Megafoodstunter verkoopt. Twee weken geleden leverde de firma voor het eerst in Waregem, tientallen mensen reserveerden een pakket en snelden naar een parking in Desselgem om het op te halen. En dat stootte gemeenteraadslid Mario Verhellen (SP.A) tegen de borst.

Hij kaartte de situatie aan op de jongste gemeenteraad in Waregem. “Dit is geen middel tegen voedselverspilling, zoals ze het verkopen. Integendeel, als je voor zo'n bedrag zoveel goederen kan kopen is elke notie van de echte waarde van voeding zoek. Het beconcurreert onze lokale handelaars op oneerlijke wijze.”

Burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V) gaf Verhellen gelijk en laat de situatie onderzoeken. “Een Hollandse firma die hier een massa vlees komt verkopen, natuurlijk ben ik daar geen fan van. Ik zie hen niet graag komen en overleg met andere burgemeesters en met het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) wat we ertegen kunnen doen, want zolang ze op privéterrein staan om hun goederen te verkopen, kunnen wij als stadsbestuur niets doen.”

De komende weken levert de firma niet alleen in Waregem maar ook in Gullegem, Gistel en Tielt. En ook daar zijn de politici geen fan. Burgemeester Els De Rammelaere (N-VA) van Tielt is niet op de hoogte van het concept van de Megafoodstunter. Maar zodra we het wat toelichten, reageert ze afwijzend. “Dat bedrijf bracht het stadsbestuur in elk geval niet op de hoogte van zijn plannen. Sowieso zie ik dit niet zitten. Consumenten moeten de lokale handelaars voorrang geven, zij hebben het al moeilijk genoeg. Met onze boerenmarkt proberen wij de lokale handelaars en kwekers alvast een duwtje in de rug te geven.”

Controles onderweg

Vanryckeghem wil het FAVV inschakelen, maar ook dat kan weinig doen. “Het agentschap kan enkel bedrijven controleren die gevestigd zijn in België, dat is met Megafoodstunter niet het geval. Het enige wat we kunnen doen, is een controle op de weg uitvoeren als het transport zich op de Belgische wegen bevindt. Dat hebben we tot nu toe niet gedaan”, zegt Liesbeth Van de Voorde, woordvoerster bij het FAVV. En dus gaan de leveringen die in november in onze regio gepland staan gewoon door.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio