Eva Daeleman keert terug naar donkerste periode in haar leven: “24/7 bange vogel geworden”

In de aanloop naar Rode Neuzendag interviewt Sam De Bruyn elke week een BV in zijn of haar oude middelbare school. Voor Eva Daeleman was dat niet makkelijk, want het betekende een confrontatie met de periode waarin ze zwaar gepest werd. Toch doet ze haar verhaal zodat anderen er hoop uit kunnen putten.

“Voor mijn tijd op internaat was ik altijd super zelfstandig. Op internaat ben ik 24/7 een bange vogel geworden. Ik was letterlijk een vogel voor de kat als het ging om pesters. Voordien werd ik gevraagd om de school te verlaten omdat ik een grote mond had en op internaat durfde ik niets meer te zeggen”, begon Eva haar verhaal.

Eva Daeleman keert terug naar donkerste periode in haar leven: “24/7 bange vogel geworden”
Foto: QMusic

Wanneer Sam haar zegt dat het wel lijkt alsof ze zich zelf schuldig voelt omdat ze gepest werd, beaamt Eva dat ook. “Ik denk dat daar nog altijd een groot schaamtestuk op zit, dat ik toen mijn mond niet kon opendoen. Ik had gewoon niet de kracht om voor mezelf op te komen. Naarmate de tijd voorbij ging, werd ik ook zieker en zieker en had ik elke week wel iets. Ik heb dat pas heel laat aan mijn ouders durven vertellen. Voor mij was het gemakkelijker om te zeggen: ik mis thuis, dan dat ik zou zeggen dat ik gepest werd. Ik voelde me echt een mega zwakkeling.”

“Ik wist niet dat het zo moeilijk was...”

Eva bracht ook haar oude dagboek mee en las er een stukje uit voor. “Ik heb mijn dagboek nog eens doorbladerd en ik was daar eigenlijk echt niet goed van. Ik wist dat dit een donkere periode was, maar dat het zo moeilijk was…”

Video: Qmusic

Het belang van de ‘safe space’

“Ik denk dat een oplossing zou zijn dat er een ‘safe space’ is waar je volledig jezelf kan zijn en alles kan zeggen. In een klas van 27 mensen, hoe safe is dat? Gaat Fritske van die klas niet tegen iemand uit een andere klas vertellen wat jij gezegd hebt over hoe jij je voelt? Zoek een vertrouwenspersoon tegen wie je dat wel kan zeggen, zoek een leerkracht. Ik las in mijn dagboek dat we op internaat een meter of peter hadden. Iemand van de hogere jaren waar je naartoe kon gaan. Ik denk dat zoiets wel heel krachtig is. Maar dan is opnieuw dat vertrouwen heel belangrijk”, vertelde Eva nog.

Video: QMusic

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees