Varkentje Gust is de ster van het rusthuis

Varkentje Gust is de ster van het rusthuis

Gust is de lieveling van de bewoners van wzc Het Heiveld in Sint-Amandsberg. Foto: fvv

Gent / Sint-Amandsberg -

Vanaf nu hangt Gust elke dag het beest uit in woon-zorgcentrum Het Heiveld op de Antwerpsesteenweg in Sint-Amandsberg. Het varken komt de senioren elke dag entertainen. “De bewoners vinden het fantastisch”, zegt ergotherapeute Eline Beirnaert.

Rusthuizen krijgen al honden, katten en zelfs minipaardjes op bezoek maar met een ‘zorgvarken’ heeft Het Heiveld een primeur te pakken.

Gust is een microvarken dat speciaal werd gefokt om klein te blijven. Sinds september woont hij in de tuin van het woon-zorgcentrum. “Hij heeft er een hok”, zegt ergotherapeute Eline Beir­naert. “Maar sinds deze week trippelt hij ook binnen rond. Eerst op de beschermde afdeling, daarna ook in de rest van het rusthuis. Elke keer komt hij de leefruimte knorrend binnen. De mensen vinden het fantastisch. Hij is dan ook zo’n sympathiek mannetje dat altijd lacht.”

Zindelijk

Gust wordt in de watten gelegd. Bewoners mogen hem niet alleen knuffelen, ze ‘koken’ ook voor hem: van groentetaart met wortels en hooi tot ijslolly’s in de zomer.

“Contact met dieren maakt senioren gelukkiger”, aldus Beirnaert, die daarvoor een speciale opleiding volgde. “Dat is wetenschappelijk bewezen. Het houdt hen actief en motiveert hen om naar buiten te gaan.”

Het Heiveld is bezig een echte zorgboerderij in de steigers te zetten. Er zijn al katten, cavia’s en vissen. Er komen nog allerlei beestjes bij, waaronder konijnen en dwerggeitjes. En kippen die tot echte ‘zorgkippen’ worden getraind.

Maar de hamvraag: is die beestenboel wel hygiënisch en veilig voor de senioren? “Absoluut”, zegt Beirnaert, die Gust zelf trainde bij haar thuis. “Ik heb hem tam en zindelijk gemaakt. Hij weet perfect hoe hij zich moet gedragen en doet zijn behoefte in de kattenbak.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio