Na de algemeen directeur dreigt nu ook de financieel directeur te vertrekken

Na de algemeen directeur dreigt nu ook de financieel directeur te vertrekken

Gerard Straetemans staat bekend als een man met veel dossierkennis. Tijdens de gemeenteraad licht hij geregeld de technische en financiële achtergrond van dossiers toe. “Maar in de huidige omstandigheden is het onmogelijk om mijn taak naar behoren uit te voeren”, zegt hij. Foto: ptb

Zonnebeke -

Slechts enkele maanden na het ontslag van algemeen directeur Francis Claeys dreigt ook de financieel directeur van de gemeente en het OCMW Gerard Straetemans te vertrekken.

Straetemans staat in Zonnebeke bekend als een man met veel dossierkennis, die geregeld het woord neemt tijdens de gemeenteraad om de technische en financiële achtergrond van bepaalde dossiers toe te lichten, vaak in opdracht van een schepen. Hij is nog maar een paar jaar aan de slag bij de gemeente, maar dreigt nu te vertrekken.

“Mijn ontslag indienen? Zo zou ik het niet verwoorden. Ik stel mijn mandaat ter beschikking als er op korte termijn geen oplossingen aangereikt worden, want in deze omstandigheden is het onmogelijk om mijn taak naar behoren uit te voeren”, zegt Straetemans.

Politieke spelletjes

Volgens de man dreigt de gemeente financieel in de problemen te komen. “Ik maakte vorig jaar al een nota om aan de alarmbel te trekken bij de beleidsmakers: de loonkosten van het personeel zijn te hoog en de spaarpot van de gemeente is bijna op, waardoor de financiering van investeringen in gevaar dreigt te komen.”

“Momenteel staan er geen extra inkomsten gepland. Het kan niet de bedoeling zijn dat op termijn besliste investeringen worden teruggeschroefd omdat er geen geld meer is. Door politieke spelletjes bij de opmaak van budgetwijzigingen en uitstelgedrag van het gemeentebestuur dreigt de situatie nog te verslechteren. Het was bijvoorbeeld aangewezen om de dringende budgetwijziging nog voor de verkiezingen te doen. Er wordt trouwens niet naar mij geluisterd en ik heb de indruk dat een aantal beleidsmakers mijn documenten zelfs niet leest. Ook de nasleep van het ontslag van de voormalige algemeen directeur maakt het bijzonder moeilijk werken. Er wordt me verteld dat ik op mijn tanden moet bijten, maar ik heb er bijna geen meer. Ik wil de gemeenteraad van nu maandag uitleg verschaffen over de problematiek. Het is dan aan de gemeenteraad om de volgende stap te zetten.”

Transparantie geëist

Oppositiepartij SP.A interpreteert het manoeuvre van Straetemans als een aangeboden ontslag. “Wij vragen dat de man tijdens de gemeenteraad gehoord wordt in openbare zitting. Er moet volledige transparantie komen”, aldus fractieleider Franky Bryon (SP.A). “In enkele maanden is dit de tweede decretale graad in Zonnebeke die ontslag neemt. De gemeenteraad heeft het recht om tot in detail te weten wat er fout loopt in het gemeentebestuur.”

“We zullen dit in geheime zitting behandelen, omdat er vermoedelijk namen genoemd worden”, aldus burgemeester Dirk Sioen (Inspraak). “De problematiek wordt maandag ook in het schepencollege besproken. Daarna zullen we meer weten.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio