Trump begint bezoek aan Frankrijk met uithaal naar Macron (die hem gelijk geeft)

De Amerikaanse president Donald Trump brengt dit weekend een bezoek aan Parijs, voor de herdenking van de honderdste verjaardag van het einde van de Eerste Wereldoorlog. Maar zijn vliegtuig was nog maar pas geland in de Franse hoofdstad, of Trump haalde al uit naar zijn gastheer, de Franse president Emmanuel Macron. Diens voorstel om een eigen Europees leger op te richten, noemde Trump op Twitter "zeer beledigend". Macron suste al snel de gemoederen, en verzekerde Trump dat hij ervoor zou ijveren dat Europa meer zou bijdragen aan de NAVO.

Trump riep de Europeanen zaterdagochtend op om liever hun bijdrage voor de NAVO te betalen, dan te spreken over een eigen militair apparaat. Die instelling wordt nu vooral door de VS gesubsidieerd, volgens de Amerikaanse president.

Met zijn tweet verwijst Trump naar verklaringen van Macron eerder deze week. De Franse president had Europa toen opgeroepen om zich te bewapenen tegen Rusland en een eigen leger op te richten. Europa mag voor zijn veiligheid niet enkel op de VS een beroep doen, klonk het. Macron zei te geloven in een "sterk en soeverein Europa".

Macron sust gemoederen

Maar net voor het gesprek dat beide staatshoofden zaterdagochtend hadden in het Elysée in Parijs suste Macron alweer de gemoederen, door zijn Amerikaanse ambtsgenoot te verzekeren dat hij ervoor zal ijveren dat Europa meer bijdraagt aan de NAVO. "Ik ga met president Trump ook praten over de voorstellen rond de Europese strategische capaciteiten en over een Europa dat een deel van de kosten bij de NAVO op zich kan nemen", zo klonk het.

"Ik apprecieer het dat u over een verdeling van de kosten spreekt. U kent ons standpunt daarover", zo repliceerde Trump. Beide mannen lieten zich daarop gewillig fotograferen met de duimen omhoog. Rond de middag kwam ook Trumps vrouw Melania aan op het Elysée. Zij werd ontvangen door Brigitte Macron. De twee echtparen zullen later samen lunchen.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees