FOTO. Bedankt voor de bomen!

"Bedankt voor de bomen!", "bedankt voor de struiken!", we hoorden het zaterdagochtend talloze keren op de parking achter het gemeentehuis. Soms een beetje onwennig, maar toch vooral oprecht. Want we moeten er niet flauw over doen: iets gratis krijgen, daar zijn we toch allemaal wel gevoelig voor. De Milieudienst - lees de gemeente - was dit keer dus de milde schenker van een boom, een klimplant of drie struiken naar keuze. 2637 stuks in totaal veranderden er vrijdag en vandaag van eigenaar, nadat meer dan 1400 gezinnen uit Lochristi intekenden op de actie "Elk een boom."

"Pruim!", "kardinaal!", de gemeentebedienden hadden zo al hun eigen code om de 'aanbrengers' naar de juiste stapel in de tent te leiden. "Vrijdag was het tussen 16 uur en 18 uur al een echte stormloop, dus een groot deel van het plantgoed is al afgehaald. De mensen plannen dan zelf hun weekend en bekijken wanneer ze de boom of de struiken gaan planten", klonk het. Opvallend ook: heel wat mensen kwamen met drie of meer bestelformulieren aandraven, om ook het groen van een buur, een kennis of schoonouders mee te nemen. In sommige straten was zelfs een afspraak gemaakt om met een aantal bewoners samen aan de 'Elk zijn boom'-actie deel te nemen. Grappige vragen ook: "Ja maar, hoe gaan we die struiken nu uit elkaar kennen?" 

Heel veel bewoners maakten er zaterdagmorgen een gezinsuitstap van en lieten ook de kinderen meesleuren aan de bomen en de struiken. Hier en daar was het even schrikken van de lengte van de bomen, en kwam er wat creativiteit aan te pas om de nieuwe aanwinst in de auto te krijgen. Met het zijraampje open, lukte het meestal wel.

Ludwig Verschraegen uit de Kerkwegelakker had daar weinig last van, want hij torste een joekel van een pruimelaar.. op zijn fiets.  "We kochten al eerder bomen bij Natuurpunt, maar die waren een stuk kleiner. Maar kijk, het is maar een kilometer fietsen", lachte hij. Wist u dat sommige mensen overigens de bomen tellen in hun tuin? Chris Roegiest uit de Sint-Baafsdreef sleurde samen met haar dochter aan een boom, jawel, de eenentwintigste in hun tuin. "En ze zijn allemaal gegroeid, dus dat zal met deze ook wel het geval zijn", klonk het vastberaden.  De put had ze nog niet gegraven, want daarvoor wou ze eerst de grootte van de kluit zien bij het afhalen. Een strak groenplan dus.

Ivanka en haar dochtertje Lara kozen voor een klimhortensia, en waren daar heel opgetogen over. "We wonen in de Eendenstraat, en hebben een kleine tuin waar eigenlijk al te veel groen in staat. Maar we hebben de papa kunnen overtuigen om dit exemplaar nog tussen de klimophagen te plaatsen. Het zal onze tuin nog kleurrijker maken."

Volgend jaar en het jaar daarna moet u vooral genieten van wat er van uw boom en struik is geworden, want "Elk een boom" is vanaf nu een driejaarlijks initiatief om de biodiversiteit in de Lootse tuinen te vergroten. 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio