86, maar Urbain van dit 125 jaar oud dorpscafe denkt nog niet aan stoppen: "Zie je mij al in een rusthuis zitten?"

Wingene - Café De Warande in Zwevezele. Een tikkende wandklok, klanten die zelf hun flesjes uit de frigo mogen halen, reclame voor Gueuze, het Geheim van Belle-Vue. Volgens een ander plakkaat aan de muur vloekt men hier niet. “En als ze het wel doen, hou ik mijn oren toe", zegt de 86-jarige Urbain Goethals.

De kwieke Urbain lacht zijn pretoogjes dicht. Ooit stond zijn grootmoeder hier achter de toog, terwijl grootvader als boomzager aan de kost kwam. Na de oorlog bestierden achtereenvolgens moeder en zus de zaak. Urbain kwam er in duobaan met die laatste bij.

“In de jaren ‘45 tot ‘50 waren er alleen in de Bruggestraat al 21 cafés. Gaandeweg is de grote hoop verdwenen. Toen mijn zus Agnes zes jaar geleden overleed, bleef ik als enige over om De Warande open te houden. Ik blijf het doen, omdat mijn zus het zo wou en omdat ik graag onder de mensen ben. Maar echt veel volk komt er niet meer. Een zestal vaste klanten, een hoop mannen die komen pronostieken op het voetbal, soms een koppel dat te vroeg is voor een begrafenis. Jongeren zie ik niet meer. Ah nee, er is hier geen amusement, geen jukebox of geen biljart. Af en toe vertel ik wel een klucht, als ik zelf een paar pinten gedronken heb.”

Hoelang hij als gepensioneerde nog blijft werken, weet Urbain niet. Alles wijst erop dat De Warande nog even lang te leven heeft als zijn waard. “Er staat niemand klaar om het over te nemen. Jawel, ik kreeg al de vraag om het café samen met mijn benzinepomp over te laten. Zodat ze van het café zo’n tankshop kunnen maken. Maar dat zal niet gebeuren zolang ik hier woon. Vaneigens zou het mooi zijn als het hier een café blijft. Maar ik denk het niet. De jongeren willen niet meer werken. Ik ben elke dag open, behalve een halve dag op dinsdag, wanneer ik inkopen doe. En ik ga dat blijven doen, zolang het gaat. Zie je mij al in een rusthuis zitten, zwijgend aan een raam?”

LEES OOK. Het Vat is af: in 22 jaar tijd verloren we helft van onze cafés

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio