Wereldkampioene Sanne Cant schiet eindelijk nog eens raak en wint Jaarmarktcross in Niel

Wereldkampioene Sanne Cant schiet eindelijk nog eens raak en wint Jaarmarktcross in Niel

Foto: BELGA

Sanne Cant heeft na een moeilijke periode eindelijk haar eerste grote zege van het seizoen beet. De wereldkampioene bij de vrouwen, vorige week nog vierde op het EK, was de beste tijdens de Jaarmarktcross in Niel. Cant versloeg Loes Sels, die knap tweede werd. Voor Cant is het na de Berencross in Meulebeke haar tweede overwinning van het jaar.

Samen met Kathie Compton kwamen voornoemde drie rensters al snel aan de leiding. Voor de Amerikaanse ging het tempo boven haar petje en ze moest al snel de rol lossen. Na een valpartij zou ze uiteindelijk pas als 21ste eindigden. Ook Ellen Van Loy moest na een val het duo Sels-Cant laten gaan. Beide rensters, die nichten zijn van mekaar, sloegen de handen in mekaar en zorgden ervoor dat ze voorop bleven. Sels probeerde in de laatste ronde nog alleen weg te snellen maar Cant liet niet begaan. Zij beslechtte het pleit in de spurt.

Sanne Cant: “Vijfde keer winst hier”

“Het was lang geleden dat ik nog eens een klassementscross gewonnen heb en daarom ben ik zeker blij dat het me vandaag nog eens gelukt is. Hopelijk ben ik nu weer vertrokken voor een tijdje. Ik denk dat ik vandaag met Loes een hele mooie tandem vormde. We hebben allebei ons deel van het werk gedaan en dat is altijd prettig fietsen dan. We verstaan mekaar prima en van profiteren van mekaar is hier helemaal geen sprake. Ik wou eerst in de zandbak zitten in de laatste ronde maar daar dacht zij precies hetzelfde over blijkbaar. Die kans om haar kwijt te spelen was dus meteen weg. Op de lange, rechte stukken was het zaak om aan te pikken en het dan op een spurt te laten aankomen. Ik wist dat ik daarin de snelste was. Zo is het ook uitgekomen. Het is de vijfde keer dat ik hier win op de zeven edities dat ik hier aan de start kom. De sfeer is hier altijd prettig en het parcours is elke keer ietsje anders. Dit jaar was het iets minder technisch en veel rechte stukken. Maar ik ben blij dat ik opnieuw heb kunnen winnen en volgend jaar kom ik zeker terug.”

Loes Sels: “Twee plek is hoogst haalbare”

“Het was een hele ommekeer vandaag met dat regenweer en een heel ander parcours dan de laatste weken het geval was. Maar zo mag het voor mij absoluut wel. Ik heb enkele keren geprobeerd om op de lange, rechte stukken door te trekken maar dat was niet evident met dan nog eens de wind op kop daar bovenop. Ik ben vrij traag aan de meet en dat wist Sanne uiteraard ook. Ik heb alles gedaan om alleen toe te komen maar het is niet gelukt. De tweede plaats was het hoogste haalbare maar daar kan ik best wel vrede mee nemen.”

Ellen Van Loy: Ik ben blijven druk zetten’

Ellen Van Loy kon maar net een fel naderende Kim Van de Steene afhouden. “Ik voelde dat Kim inderdaad sterk aan het terugkeren was en daarom heb ik op de lange, rechte stukken hard blijven doorgaan omdat die stroken cruciaal waren. In de bochten was het opletten geblazen want het steeds glibberiger naarmate de wedstrijd vorderde. Kim moest wel de nodige risico’s nemen om te proberen bij te komen maar ze is daar toch niet in gelukt uiteindelijk. In ben wel blij dat ik de schade vandaag heb kunnen beperken in het algemeen klassement. Ik loop zelfs een beetje in op Van de Steene en blijf voorlopig dus volop meespelen voor een mooie plek in het eindklassement.

Corrigeer