Directie van Nederlandse bioscoopketen voor 19 miljoen euro opgelicht met valse e-mails

Directie van Nederlandse bioscoopketen voor 19 miljoen euro opgelicht met valse e-mails

Foto: Hollandse Hoogte / Harold Versteeg

De Nederlandse directie van bioscoopketen Pathé is eerder dit jaar slachtoffer geworden van fraudeurs. In totaal is er ruim 19 miljoen euro buitgemaakt, blijkt uit een vonnis van de Amsterdamse rechtbank dat deze week werd gepubliceerd, zo melden Nederlandse media.

Een fraudeursbende meldde zich op 8 maart bij topvrouw Dertje Meijer en financieel directeur Edwin Slutter via een nepmailadres als bestuurder van het Franse hoofdkantoor van Pathé. Uit die naam vroegen de fraudeurs verschillende malen om geld, zogenaamd om de aankoop van een bedrijf in Dubai te financieren. Het geld zou na de deal worden teruggestort.

De twee Nederlandse topmensen uitten naar elkaar hun twijfel over de gang van zaken, maar bleven wel geld overmaken, tot een totaal van 19,2 miljoen euro. Een deel van dat bedrag leenden ze bij het hoofdkantoor in Frankrijk. Daar begonnen alarmbellen te rinkelen.

Beide topfunctionarissen zijn na de ontdekking van de misser ontslagen. Slutter heeft zijn ontslag aangevochten bij de kantonrechter. Die oordeelde deze week dat de fraude geraffineerd was en dat de financieel directeur tot december moet worden doorbetaald. Volgens de rechter heeft hij wel verwijtbaar gehandeld.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees