Schatrijke Chinees betaalt fortuin

Belgische topduif online verkocht voor recordprijs van 376.000 euro

Belgische topduif online verkocht voor recordprijs van 376.000 euro

Foto: PIPA.be

Dentergem -

Een Chinees heeft zaterdag een Belgische duif gekocht voor 376.000 euro, een absoluut record voor een onlineveiling. Het dier, ‘New Bliksem’, wordt door een gespecialiseerde firma naar China gebracht om er mee te kweken. Uitvliegen zit er niet meer in.

Gaby Vandenabeele uit Dentergem, een klein dorpje op de grens tussen Oost- en West-Vlaanderen, heeft noodgedwongen afscheid genomen van de duivensport. Hij sukkelt met ‘duivenmelkerslong’ een allergische reactie van het longweefsel door contact met ‘duivenstof’. En dus doet hij al zijn duiven, waaronder heel wat kampioenen, van de hand. Zo’n 800 prijsdieren worden dezer dagen geveild.

“Met pijn in het hart, dat is zeker. Maar mijn gezondheid primeert en de dokter heeft me gezegd dat ik eigenlijk geen keuze meer heb”, zegt Vandenabeele, die in 1976 begon met de duivensport en al sinds 1981 constant prijzen wint.

Ronde van Vlaanderen

Zaterdag is tijdens een onlineveiling zijn absolute kampioen ‘New Bliksem’ verkocht voor maar liefst 376.000 euro. “Dat is een wereldrecord voor een onlineveiling. Ooit is er eentje verkocht voor 400.000 euro, maar dat was een private verkoop”, zegt Nikolaas Gyselbrecht van de duivenveilingsite Pipa.

Aanvankelijk stond de vraagprijs op 186.000 euro, maar zodra het bieden begon, steeg de prijs snel. ‘New Bliksem’ is dan ook een topper, en ook zijn afstammelingen zijn dat. Hij heeft onder meer de Nationale gewonnen, de Ronde van Vlaanderen voor duiven, zeg maar.

Collectie van drie miljoen euro

De nieuwe eigenaar is de Chinees Xing Wei, alias Kaier. De Chinese duivenverzamelaar maakte fortuin met immobiliën en wijndistributie en is verzot op duiven. Hij is nu zelfs een duivenmuseum aan het bouwen in China en zoekt via Belgische connecties alles over duiven en duivenmelkers.

Belgische topduif online verkocht voor recordprijs van 376.000 euro
Foto: PIPA.be

“In zijn thuisstad Tangshan heeft hij een duiventil met zo’n 10.000 duiven. Zijn collectie is drie miljoen euro waard en telde al een paar Vlaamse topduiven. Maar nu heeft hij er dus ook de absolute kampioen bij.

Al had Vandenabeele liever gehad dat zijn prijsbeest in België bleef. “Dan had je er af en toe nog van gehoord. Nu gaat hij naar China en is het gedaan. Jammer. Want als je iedere dag op je duiventil zit, heb je natuurlijk een band met die dieren.”

Superbeveiligde duiventil

‘New Bliksem’ gaat nu een drietal weken in quarantaine zal dan door een gespecialiseerde firma naar China worden gebracht, waar hij nog eens enkele weken in quarantaine moet alvorens de doffer op de ultramoderne en superbeveiligde duiventil van Xing Wei terecht komt.

“Uiteraard zijn zulke duiven verzekerd tegen sterfte door brand of door diefstal bijvoorbeeld. Maar niet tegen ziekte. Dat risico moet de koper maar nemen”, zegt Gyselbrecht.

Veel vliegen zal ‘New Bliksem’ niet meer doen. Er zou maar eens een kat of een roofvogel in de buurt moeten zijn. “Dat ook, maar vooral, een duif vliegt altijd terug naar het duiventil waar ze is opgekweekt. En ik denk dat de kans klein is dat ze de tocht naar Dentergem zou overleven”, klinkt het nog.

En Vandenabeele, die gaat nu meer met de fiets rijden en tijd maken voor zijn vier kleinkinderen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees