Drie asteroïden scheren dit weekend langs de aarde, waarvan één zo groot als een bus

Drie asteroïden scheren dit weekend langs de aarde, waarvan één zo groot als een bus

We mogen ons dit weekend verwachten aan een passage van drie asteroïden, die relatief dicht langs de aarde scheren. Objecten 2018 VX1, 2018 VA2 en 2018 VSI zijn zondag het dichtst in de buurt van onze planeet. Dat meldt het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA.

Eerst is het de beurt aan asteroïde 2018 VA2, die zal passeren op 1,87 keer de afstand tussen onze planeet en de maan. Daarna mogen we asteroïde 2018 VXI verwachten. Op zondag komt deze asteroïde met een diameter van maximaal 18 meter bij ons in de buurt. En dat gebeurt relatief dicht, op amper één maanafstand van ons verwijderd. Ten slotte is het de beurt aan object 2018 VSI. Dat is de grootste van het trio met een diameter van ongeveer 28 meter. Ter vergelijking: dat is ongeveer de lengte van een passagiersbus. Die ruimtesteen blijft het verst van onze planeet verwijderd, met 3,62 maanafstanden.

Gevaarlijk?

Geen paniek: de objecten zouden geen negatief effect op de aarde mogen hebben, zo bevestigt NASA. Relatief gezien zijn ze immers ver verwijderd van onze planeet.

Als ze dichterbij zouden komen, dan zouden asteroïden van deze grootte wel degelijk problemen kunnen opleveren. Denk maar aan de Tsjeljabinsk-meteoor, die in 2013 de gelijknamige Russische stad deed opschrikken. De ruimtesteen was, net zoals deze exemplaren, ongeveer 17 meter groot. De meteoor ontplofte op 20 kilometer hoogte in de atmosfeer, maar toen kwam er 30 keer meer energie vrij dan tijdens de kernaanval op Hiroshima. Bijna 1.500 mensen raakten gewond, terwijl ramen en gebouwen instortten.

Volgens NASA is de kans klein dat iets gelijkaardigs opnieuw zou gebeuren. Een dergelijke inslag gebeurt slechts enkele keren per eeuw, meestal dan nog in gebieden waar amper mensen wonen. Onderzoekers blijven hun berekeningen continu bijstellen om zich te kunnen wapenen tegen dergelijke inslagen. Hoe eerder we die opsporen, hoe beter.

Strijd tegen asteroïden

Maar wat kan je doen tegen een asteroïde? Veel, zo weet NASA. Zij leggen uit welke bizarre methoden het meest efficiënt zijn. “Wij hebben een mogelijkheid om planetoïden een duwtje te geven, of ze net aan te trekken om hen gecontroleerder te laten passeren. Indien nodig kunnen we ze opblazen”, staat er te lezen op hun website.

Een andere opmerkelijke methode maakt gebruik van witte verf. Door asteroïden daarmee te bekogelen, reflecteren ze meer zonlicht. Elk weerkaatsend lichtdeeltje oefent kracht uit op de planetoïde. En dat kan (een gering maar efficiënt) effect op de baan van een planetoïde hebben, zo legt de gespecialiseerde website Scientas uit.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S