Erdogan speelt opnames over moord Khashoggi door aan Riyad, Washington en Parijs: “Ze weten ervan”

Erdogan speelt opnames over moord Khashoggi door aan Riyad, Washington en Parijs: “Ze weten ervan”

Foto: AP

Turkije heeft opnames die verband houden met de moord op de Saudische journalist Jamal Kashoggi in het Saudische consulaat in Istanboel gedeeld met Saudi-Arabië, de Verenigde Staten en andere landen. Dat heeft president Recep Tayyip Erdogan gezegd. “Ze weten ervan”, zegt hij.

“We hebben de opnames gegeven aan Saudi-Arabië, en aan Washington, aan de Duitsers, de Fransen, de Engelsen”, zo verklaarde Erdogan zaterdag tijdens een op televisie uitgezonden persconferentie.

De entourage van Erdogan verduidelijkte later dat de betrokken partners de opnames konden beluisteren, maar dat er geen schriftelijke documenten zijn gedeeld. “Ze hebben de gesprekken die hier plaatsvonden beluisterd, ze zijn op de hoogte”, klonk het.

Gedood door commando

Kashoggi, een medewerker van The Washington Post, werd op 2 oktober door een Saudisch commando gedood tijdens een bezoek aan het consulaat in Istanboel, waar hij documenten voor zijn huwelijk wou regelen.

De Saudische autoriteiten ontkenden eerst zijn dood, maar moesten gaandeweg toch toegeven dat de journalist werd gedood tijdens een operatie die niet werd goedgekeurd door Riyad.

Andere opnames

Begin deze maand stelde Erdogan in The Washington Post dat “de hoogste niveaus van de Saudische regering” de moord hadden besteld, zonder evenwel koning Salman met de vinger te wijzen. De Turkse pers blijft wel de betrokkenheid van kroonprins Mohammed bin Salman suggereren.

Bepaalde media en Turkse functionarissen spraken ook al snel van opnames van de moord die Ankara in bezit zou hebben. De Turken zouden die opnames gedeeld hebben met CIA-directeur Gina Haspel tijdens een bezoek aan Turkije eind oktober. Het bestaan van dergelijke opnames is nog niet officieel bevestigd.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees