Gwendolyn Rutten: “Rassenhaat versus klassenhaat”

Bart De Wever vindt coalitie met PVDA in Zelzate ongehoord: “De hypocrisie mag stoppen, dit doe je gewoon niet”

Bart De Wever vindt coalitie met PVDA in Zelzate ongehoord: “De hypocrisie mag stoppen, dit doe je gewoon niet”

Foto: EPA-EFE

Zelzate -

Bart De Wever heeft in niet mis te verstane woorden gereageerd op de situatie in Zelzate, waar SP.A een coalitie gevormd heeft met PVDA en de gemeente samen met de extreemlinkse partij zal besturen. “Dit is geen goede zaak. Het is jammer dat de linkerzijde in ons land geen democratische hygiëne kent”, zegt de N-VA-voorzitter in VTM Nieuws.

“Ik vind dit geen goede zaak”, zegt De Wever. “Het is jammer dat de linkerzijde in ons land geen democratische hygiëne kent. Die partij (PVDA, nvdr) heeft in de statuten nog altijd staan dat ze communisten zijn. Waar communisten besturen, is er armoede en meestal dictatuur. Dat doe je gewoon niet. Die linkerzijde hamert altijd op het cordon sanitaire. Niet met extreemrechts en radicaal rechts, maar extreemlinks en radicaal links zijn even erg en wat mij betreft nog veel erger. Die hypocrisie mag stoppen. Dit is absoluut het doorbreken van het cordon sanitaire.”

Het N-VA van De Wever weigert onder meer in Antwerpen steevast om coalities te vormen met Vlaams Belang en PVDA. “Wat N-VA betreft, geldt er geen cordon”, zegt De Wever. “Wij besturen gewoon nooit met mensen die geen democratisch fatsoen kennen. Voor de rest zijn er nu voor ons geen beperkingen meer.” Of de voorzitter van N-VA daarmee bedoelt dat de deur plots wel openstaat voor onderhandelingen met bijvoorbeeld Forza Ninove, is nog onduidelijk.

LEES OOK. PVDA gaat mee besturen in Zelzate, tot woede van huidig burgemeester: “Ook dit is doorbreken van cordon sanitaire”

De Wever krijgt bijval van Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten. Zij schrijft op Twitter: “Extreemrechts en extreemlinks zijn spiegelbeelden. Symbolen van onvrijheid en onderdrukking. Ook al begrijp je hun analyse of vind je hen sympathiek... Hun principes halen de liberale democratie onderuit. Daarom werken we er nooit mee samen.”

In VTM Nieuws verduidelijkte Rutten haar frustraties verder: “Het cordon sanitaire is een princiepskwestie en in mijn ogen werkt het in beide richtingen van het politieke spectrum. Zowel Vlaams Belang als PVDA hanteren een haatdiscours. Vlaams Belang jegens mensen met een andere afkomst, PVDA jegens mensen die een cent verdiend hebben. Oftewel rassenhaat versus klassenhaat. Het is altijd iemand anders schuld.”

PVDA-voorzitter reageert gepikeerd

Tot ergernis van PVDA-voorzitter Peter Mertens, die (ook al via Twitter) scherp reageerde. “Onzin. Overal in Europa is het net het blinde liberale besparingsbeleid dat leidt tot opkomst van extreemrechts en rechts-nationalisme. Dat is het echte gevaar voor democratie en mensenrechten, en voor Europa zelf. Of wat denkt u dat het gevolg van het beleid van Macron zal zijn?”

“Nergens maar dan ook nergens in heel Europa bestaat zo’n heikneuterig gecrispeerde reactie t.a.v. marxistisch geïnspireerde partijen. Niet in Duitsland, niet in Frankrijk, niet in Nederland, niet in Spanje waar GUE/NGL-partijen (de extreemlinkse fractie in het Europees Parlement, nvdr.) al jaren en jaren steden mee besturen. Alleen hier. Zegt veel.”

“Volgens De Wever is het cordon er tegen extremisme en radicalisme. Als dat waar zou zijn zou het moeten worden toegepast tegen zijn eigen Alt-right minister Francken en de Schild&Vriend-vrienden in zijn partij. Het cordon is er tegen het racisme. En hij wéét dat. #pinnochio #NVA”

PVDA gaat voor het eerst mee een Belgische gemeente besturen: de extreemlinkse partij bereikte een bestuursakkoord met de SP.A in het Oost-Vlaamse Zelzate. Lijsttrekker Geert Asman wordt de eerste PVDA-schepen in Vlaanderen: hij krijgt de bevoegdheden Sociale Zaken, Financiën en Openbare Werken.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees