Politici herdenken Eerste Wereldoorlog met plechtigheden, Vlaamse gemeenten door 220 vredesbomen te planten

Politici herdenken Eerste Wereldoorlog met plechtigheden, Vlaamse gemeenten door 220 vredesbomen te planten

Foto: if

De honderdste verjaardag van de Wapenstilstand gaat ook in politieke kringen niet ongemerkt voorbij. Premier Charles Michel trekt vandaag naar Parijs voor een herdenking aan de Arc de Triomphe met onder meer Donald Trump, Vladimir Poetin en Emmanuel Macron, terwijl Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) op post is in Ieper.

Op 11 november is het precies honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog officieel eindigde met de ondertekening van de Wapenstilstand. Dat wordt overal in ons land en in heel Europa herdacht.

Bij ons is de hoofdrol traditioneel weggelegd voor Ieper. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) trekt ‘s morgens naar de Kattenstad voor de Poppy Parade. Daarna volgt de Last Post onder de Menenpoort, waar Bourgeois een krans neerlegt. Zondagavond trekt de minister-president naar de Brusselse Bozar voor ‘Memory, let all slip - Verhalen van de grote oorlog’, een voorstelling met onder meer poëzie, proza, beeldfragmenten en muziek over WOI.

Premier Charles Michel ziet het internationaler. Hij gaat naar de Franse hoofdstad Parijs voor een herdenking met meer dan zestig staatshoofden, regeringsleiders en topmannen van internationale organisaties zoals de VN. Naast Frans president Emmanuel Macron tekenen onder meer zijn Amerikaanse, Russische en Turkse ambtgenoten Donald Trump, Vladimir Poetin en Recep Tayyip Erdogan present. Ook Duits bondskanselier Angela Merkel en VN-secretaris-generaal Antonio Guterres zijn in Parijs. Om 11 uur komt het kransje wereldleiders samen aan de Arc de Triomphe voor een herdenkingsceremonie, gevolgd door een lunch in het Elysée.

Tot slot zitten ook Kamer en Senaat vandaag niet stil. Kamervoorzitter Siegfried Bracke en Senaatsvoorzitter Christine Defraigne nodigen 400 leden van oud-strijdersverenigingen en kinderen tussen 10 en 12 jaar uit alle provincies uit om de Wapenstilstand te herdenken. Dat gebeurt aan de Congreskolom in Brussel, in aanwezigheid van het koningspaar. Koning Filip en Koningin Mathilde leggen de traditionele krans neer aan het Graf van de Onbekende Soldaat.

220 gemeenten planten vredesboom

220 Vlaamse steden en gemeenten planten vandaag dan weer een vredesboom. Daarmee worden de vier herdenkingsjaren rond 100 jaar Eerste Wereldoorlog officieel afgesloten. Dat meldt Faro, het Vlaams Steunpunt voor Cultureel Erfgoed.

Een vredesboom planten, is volgens Faro een bijzondere manier om de Wapenstilstand te herdenken. De gemeente Avelgem bijvoorbeeld, plant een boom speciaal ter nagedachtenis van de burgerslachtoffers die honderd jaar geleden tijdens de gasaanvallen vielen. Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog vielen er in Avelgem 273 burgerdoden door gasaanvallen van zowel Duitsers als geallieerden.

In een periode van drie weken kwam zeven procent van de Avelgemse burgerbevolking om het leven. Met de vredesboom wil de gemeente hen en alle andere Avelgemse oorlogsslachtoffers herdenken. Een eik, es of linde planten bij een speciale gelegenheid is een oude traditie. Zo plant Zottegem een vredesboom als symbool van hoop.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees