Dewinter werkte voor Chinese spion: “Ik, de paria van de Belgische politiek? Goede grap”

Dewinter werkte voor Chinese spion: “Ik, de paria van de Belgische politiek? Goede grap”

Filip Dewinter is jarenlang adviseur geweest bij een vzw die door de Staatsveiligheid verdacht wordt van Chinese spionage. Foto: Isopix

Filip Dewinter is jarenlang adviseur geweest bij een vzw die door de Staatsveiligheid verdacht wordt van Chinese spionage. Hij kreeg onkosten vergoed en had zelfs een ontmoeting met een directeur van de federale politie in opdracht van de Chinezen, zo bericht Het Laatste Nieuws maandag. Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) maakte het dossier, dat bestudeerd wordt door het parket, een maand geleden over aan de Brusselse procureur-generaal. Dewinter ontkent de feiten.

Gedurende vijf jaar heeft een vzw uit het Antwerpse geprobeerd om in ons land een politiek en zakelijk netwerk uit te bouwen, met steun van de Chinese overheid. De vzw organiseerde vooral culturele evenementen en probeerde langs die weg politici en zakenmensen te bereiken. Staatsveiligheid deed een onderzoek en stelt vast dat de organisatie zich gewaagd heeft aan zogenaamde ‘inmengingsactiviteiten’. Dat zijn ongeoorloofde pogingen om beslissingsprocessen in ons land te beïnvloeden.

De stichter van de vzw, de Chinees Shao Changchun, is eind vorig jaar het land uitgezet. Staatsveiligheid ontdekte dat Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter zeer nauwe banden onderhield met Shao en zijn vzw. Zo had hij op vraag van de Chinezen een etentje met een directeur van de federale politie. Hij reisde ook verschillende keren naar China, ging eten met de ambassadeur van Oezbekistan en verbleef vijf dagen in Kazachstan. Allemaal op kosten van de verdachte vzw.

Het dossier zit ondertussen bij het parket, daar wordt het bestudeerd.

“Spionageroman”

Dewinter stelt dat hij “steeds te goeder trouw gehandeld” heeft bij zijn contacten met de European Chinese Cultural and Educational Foundation (ECCEF), de vzw die verdacht wordt van Chinese spionage. Dewinter stelt zich wel vragen bij het lekken van het rapport van de Staatsveiligheid, en zegt daarom een procedure op te starten bij het Comité I.

Dewinter noemt het in een reactie “best een goede grap” dat iemand zoals hij, “nota bene al jaar en dag de paria van de Belgische politiek”, de best geplaatste politicus zou zijn om buitenlandse inmengingsactiviteiten te faciliteren en te organiseren. Hij stelt dat hij via wijlen zijn partijgenoot en senator Freddy Van Gaever in contact werd gebracht met de voorzitter van ECCEF en de vzw hielp bij het organiseren van een colloquium in het Vlaams parlement.

Dewinter reisde naar eigen zeggen ook “een viertal keer” naar China om er deel te nemen aan culturele manifestaties van de betrokken vzw en één keer naar Kazachstan voor een colloquium. “De reis- en andere onkosten die ik hiervoor moest maken werden logischerwijze steeds terugbetaald of bekostigd door ECCEF”, zegt hij. “Nooit ontving ik enige betaling of onkostenvergoeding.”

Dat hij niet verwittigd werd door de Staatsveiligheid over de verdenkingen rond de vzw en dat het dossier over zijn contacten nu gelekt werd, noemt Dewinter “onaanvaardbaar in een democratische rechtsstaat”. Hij vraagt daarom een onderzoek van het Comité I naar het handelen van de Staatsveiligheid in het dossier.

Bracke maakte dossier over

Het was Kamervoorzitter Siegfried Bracke die het dossier rond Dewinter een maand geleden overmaakte aan de Brusselse procureur-generaal nadat hij door de Staatsveiligheid was ingelicht over de mogelijke activiteiten van het Vlaams Belang-kopstuk. De Kamervoorzitter volgde een advies van de Deontologische Commissie, dat er kwam op basis van een geanonimiseerd dossier, zegt Bracke aan Belga.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees