Wout van Aert heeft het mentaal zwaarder dan gedacht: “Fuck de haters”

Eindelijk was de modder daar. En eindelijk was er een echt crossparcours, zonder voortdurend draaien en keren. Maar ook in Gavere was Mathieu van der Poel (23) van start tot finish outstanding. Wout van Aert (24) zag het opnieuw met lede ogen aan. “Ik heb een zware week achter de rug. Maar nu kan ik weer vooruitdenken.” Op zijn Instagram deelde hij nog een serieuze sneer uit naar zijn criticasters: “Peace allemoale en fuck ol de haters”

LEES OOK. Vier op vier voor Van der Poel in Superprestige: ook op loodzware omloop van Gavere staat er geen maat op Europees kampioen

De aangekondigde storm bleef achterwege gisteren in Gavere. Integendeel: toen de profs aan hun tocht begonnen, kwam de zon zelfs even door de wolken priemen. Maar de regen had er, net als zaterdag in Niel, toch een slijkerige boel van gemaakt. Het deed de crossfans hopen dat het monotone crossverloop eindelijk doorbroken zou worden. Helaas pindakaas, zeggen ze in Nederland en hun grote wielertrots gaf al van bij de start volle gas. Alleen Toon Aerts kon twee ronden volgen, maar daarna was het weer De Grote Mathieu van der Poel Show, goed voor zijn negende zege. Ondanks het feit dat hij, in tegenstelling tot Van Aert, ook zaterdag in Niel had gereden. En gewonnen, uiteraard. “Ja, maar zaterdag was ik niet zo best”, zegt Van der Poel. “Ik had Niel nodig om er een beetje door te komen, waardoor ik vandaag meteen top was. Want donderdag en vrijdag deed ik amper iets, omdat ik voelde dat ik wat vermoeid was na het EK. Ik heb naar mijn lichaam geluisterd en het wat kalmer aan gedaan deze week.”

 

 

En wat zegt zijn lichaam nu? De Europese kampioen grijnst. “Dat het in orde is…” En of. Ook vorig jaar demonstreerde hij in Gavere, maar toen zag hij de zege wegglippen door materiaalpech. “Ik was vandaag zeker even goed als toen”, aldus Mathieu. “En technisch reed ik één van mijn beste crossen ooit. Ik maakte geen enkele fout en dan rijd je ze zeer zelfverzekerd rond.”

Meteen tien seconden

Dat deed Wout van Aert iets minder. De hoop dat de wereldkampioen gisteren zijn eeuwige rivaal zou kunnen kloppen in de modder, werd al snel gekelderd. “Normaal laat ik mij niet kennen bij de start, maar ik ging vijf seconden te vroeg zitten”, verklaarde Van Aert. “Als zesde de eerste bocht nemen was niet zo lang geleden niet slecht, maar tegenwoordig moet je in de top drie zitten of je mist het gewoon. Ik had meteen tien seconden achterstand. Maar het lag niet alleen aan de start. Derde was het hoogst haalbare.” Want Van Aert kwam wel opnieuw bij Toon Aerts, maar moest hem in de finale toch laten wegrijden. “Hij was op die klim gewoon sterker.”

Van Aert zegt het wat berustend. Niets doet denken dat hij de situatie snel kan veranderen. “Ik was ook niet naar hier gekomen met de hoop dat ik progressie had gemaakt. Het was geen makkelijke week. Ik had echt toegeleefd naar de Koppenberg en het EK. En in het verleden is gebleken dat als ik ergens naartoe leef, het meestal ook lukt.”

Het verlies in Oudenaarde en vooral Rosmalen kwam aan. “Dat was mentaal zwaarder dan ik had gedacht. Maar ik heb vandaag in de modder wel het plezier in het fietsen teruggevonden en kijk nu weer vooruit. Dat heb ik deze week te weinig gedaan. Ik heb zelfs spijt dat ik er niet bij was in Niel. Maar ik moet nu eenmaal crossen schrappen met het oog op het voorjaar en je weet niet op voorhand welke weersomstandigheden het zullen zijn. In je zetel zitten kijken is dan klote. Maar ik heb mij echt geamuseerd vandaag. In de modder de goede lijnen zoeken, dat was veel te lang geleden.”

Toch was Van der Poel ook in die omstandigheden superieur. “Tja, het is wat het is. Het duurt nog twee weekends voor ik een lange stage plan en pas daar zal ik er echt kunnen aan werken. Ik heb altijd gedacht dat ik dit seizoen beter was dan vorig jaar, maar ik weet het niet.”

Dat het mentaal allemaal zwaar is, blijkt ook uit zijn laatste post op Instagram. Met een foto van op de streep waarop hij het vredesteken maakt, haalt hij nog eens fors uit naar zijn criticasters: “Peace allemoale en fuck ol de haters...”

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

‘Peace allemoale en fuck ol de haters’

Een bericht gedeeld door Wout van Aert (@woutvanaert) op

 

Stage

Van Aert stapt er even uit na de Wereldbekercross in Koksijde (25 november) en keert pas terug in Antwerpen (15 december). Maar ook Mathieu van der Poel doet dat en zit dan bijna drie weken op stage in het Spaanse Benicassim. Want ook hij wil in het voorjaar schitteren op de weg. “Maar daar begin ik pas aan te denken na het WK”, zegt de Nederlander. “Ik wil mijn vorm in het veld vooral blijven volhouden tot februari. Dat ik dat kan, heb ik vorig seizoen al bewezen.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.