Nieuwe documentaire brengt WOI meer dan ooit tot leven met ingekleurde beelden en pratende soldaten

Nieuwe documentaire brengt WOI meer dan ooit tot leven met ingekleurde beelden en pratende soldaten Video: Wingnut Films / Peter Jackson

Zwart-wit beelden zonder geluid die soldaten tonen in oorlogsgebied. Het is een constante die je haast bij elke documentaire omtrent de Eerste Wereldoorlog ziet terugkomen. Peter Jackson, onder meer bekend van ‘The Lord of the Rings’, bracht daar sinds kort op verbluffende wijze verandering in. Naar aanleiding van de honderdste verjaardag van Wapenstilstand maakte de regisseur ‘They Shall Not Grow Old’, een anderhalf uur durende docu die meer dan ooit de Groote Oorlog tot leven brengt.

Nieuwe documentaire brengt WOI meer dan ooit tot leven met ingekleurde beelden en pratende soldaten
Foto: Photo News

De film ging in première tijdens het Filmfestival van Londen en werd zondagavond ook uitgezonden op BBC Two. De gerestaureerde beelden ogen erg indrukwekkend. 600 uur aan beeldmateriaal uit het rijke archief van de Britse openbare omroep werd doorgenomen om een docu te maken die technisch zijn gelijke niet kent. Alles werd beeld per beeld ingekleurd, ruis en krassen werden verwijderd en de soldaten krijgen zowaar een stem. Geen makkelijke opdracht, aangezien de originele beelden geen audio bevatten.

“We hebben meerdere forensische liplezers laten kijken naar de beelden”, aldus Jackson. “Zij waren in staat te achterhalen wat elke soldaat aan het vertellen was. Nadien lieten we acteurs de zinnen inspreken.” Het maakt de fragmenten prompt een stuk persoonlijker en levendiger.

Druk op de knop

Vooral bij het opschonen van de beelden werd gerekend op technische kracht van computers. “Er komen een heleboel zaken bij kijken. Je moet beelden verscherpen, ruis en krassen verwijderen, de snelheid aanpassen, ... Soms zijn er drie tot vier beelden na elkaar verloren gegaan en moet je de computer zelf extra beelden laten genereren. En mede doordat er toen werd gefilmd aan ongeveer vijftien frames per seconde, moet de computer ook de extra frames tussen de originele beelden aanmaken. Het is gewoon een kwestie van op een knop te drukken.”

Dan was het inkleuren van alle beelden veel meer werk. “Er is niks moeilijks aan, het is gewoon erg arbeidsintensief”, vervolgde de regisseur. “Zodra je er steeds meer tijd in investeert, word je er steeds beter in. Het was nu eenmaal ons doel om een film te maken waarbij je kunt luisteren naar de mensen die zich daar bevonden en alles kunt zien zoals de soldaten het beleefden.”

Over een mogelijke Belgische vertoning van ‘They Shall Not Grow Old’ is voorlopig geen duidelijkheid.

Corrigeer

MEER NIEUWS