UGent stapt naar parket

Studenten in shock: praeses doet drie jaar alsof hij aan UGent studeert

Studenten in shock: praeses doet drie jaar alsof hij aan UGent studeert
Gent - De 22-jarige Frederick V. heeft drie jaar lang gedaan alsof hij in de master Chemie zat om zo verkozen te worden tot voorzitter van een studentenkring. Hij werd pas ontmaskerd toen een professor hem tevergeefs probeerde te mailen op een e-mailadres van de UGent. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

Frederick V. ging ver om zijn leugens te maskeren. Zo ging hij nauwgezet naar alle lessen in de Gentse aula's. Hij checkte zelfs in via sociale media om zijn aanwezigheid te benadrukken. Binnen studentenkring Chemica was hij zeer actief en stond hij gekend als 'gemotiveerd feestbeest'. Hij maakte snel carrière binnen de vereniging en schopte het van gewoon lid al snel tot webverantwoordelijke van het praesidium. Deze zomer werd hij uiteindelijk aangesteld als praeses, voorzitter van de studentenkring dus. 

Bedrog

Maar toen enkele professoren hem de afgelopen weken probeerden te contacteren in verband met een evenement, liep het fout. De praeses bleek geen geldig e-maildres te hebben van de UGent en dus ook niet ingeschreven te zijn. Chemica zette de bedrieger  intussen buiten en de vicepreses nam zijn taken over. Op hun website is geen spoor meer van de man te bespeuren.

De universiteit zit verveeld met de situatie. "Het is de eerste keer dat we zoiets meemaken", zegt persverantwoordelijke Stephanie Lenoir. "Er zijn strenge reglementen waaraan de studentenverenigingen moeten voldoen. Ze sturen ons jaarlijks een verslag door. Dat zou nu ongeveer moeten worden ingediend. Het rapport van Chemica was nog niet binnen. Dus het bedrog zou sowieso uitgekomen zijn." 

Parket

De UGent trekt met het incident naar het parket. Al dient ze geen klacht in. "We gaan niet overreageren", zegt Lenoir. "Volgens ons heeft de jongeman geen misdrijf gepleegd. Dit is een uitzondering. En we willen geen heksenjacht op praesessen organiseren. We appreciëren wat zij als vrijwilligers doen. Maar dit voorval zal ongetwijfeld even blijven hangen." 

Volgens Lenoir zijn de leden van studentenkring Chemica van slag. "Ze voelen zich in de zak gezet", zegt ze. "Dit is een misbruik van vertrouwen. Ze hebben jarenlang opgetrokken met iemand die hen leugens heeft opgespeld." 

Er zijn wel meer mensen die doen alsof ze aan de Gentse universiteit studeren. Uit een rondvraag van De Morgen blijkt het een gekend fenomeen aan verschillende Vlaamse universiteiten.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio