Wrakingsverzoek is ontvankelijk en gegrond

Scheidsrechter Vertenten haalt slag thuis: onderzoeksrechter ‘Operatie Propere Handen’ moet vervangen worden

Scheidsrechter Vertenten haalt slag thuis: onderzoeksrechter ‘Operatie Propere Handen’ moet vervangen worden

Hans Rieder, de advocaat van scheidsrechter Bart Vertenten, heeft zijn slag thuisgehaald: onderzoeksrechter Joris Raskin, die het fraudeonderzoek in het Belgische voetbal leidt, is gewraakt en moet vervangen worden. De vrees van partijdigheid bestaat en is verantwoord, aldus het hof. “Het is tijd dat hij naar huis kan gaan”, aldus advocaat Rieder.

Het wrakingsverzoek van Bart Vertenten tegen onderzoeksrechter Joris Raskin is ontvankelijk en gegrond, dat heeft het Antwerpse hof van beroep maandag beslist. Onderzoeksrechter Joris Raskin wordt dus van het dossier gehaald.

Voor alle duidelijkheid: het hof van beroep oordeelde niet zelf dat Raskin partijdig was, er was immers geen enkele aanwijzing om dat te geloven. Toch werd de onderzoeksrechter gewraakt om alle verdere schijn van partijdigheid bij de publieke opinie te vermijden.

Opvallende beslissing

Door zijn jarenlang zetelen in de licentiecommissie van KBVB, heeft Raskin ongetwijfeld banden met leden van de Belgische voetbalbond. Om die reden vreest het hof dat er bij de publieke opinie een schijn van partijdigheid zou kunnen ontstaan. Ook struikelde het hof over het feit dat Raskin al onderzoeksdaden stelde toen hij nog in de commissie zetelde.

De beslissing is opvallend want eerder stelde het Openbaar Ministerie nog dat het verzoek van Vertenten en Rieder onontvankelijk en ongegrond was. Het hof is het OM dus niet gevolgd. Het federaal parket kan nu eventueel nog cassatieberoep aantekenen.

“Gerechtigheid geschied”

De advocaat van Vertenten is tevreden met de beslissing van het hof. “Ik denk dat gerechtigheid is geschied. Het belangrijke principe van de onafhankelijkheid van de onderzoeksrechter is nog eens bevestigd door het hof van beroep”, aldus Rieder. “Meneer Vertenten zit nu al een maand onterecht in de gevangenis. Ik denk dat het tijd is dat hij naar huis kan gaan. Ik kan alleen hopen dat iedereen in die zaak zijn verantwoordelijkheid opneemt en doet wat er eigenlijk zou moeten gebeuren: meneer Vertenten meteen vrijlaten.”

De gevolgen voor het onderzoek zijn nog niet helemaal duidelijk. Raskin stelde zijn eerste onderzoeksdaden in november 2017. Tot 17 maart 2018 zetelde hij ook in de licentiecommissie. Gaan al die onderzoeksdaden nu de vuilnisbak in? Dat lijkt voorlopig voorbarig, de vraag is nu wat de betrokken advocaten gaan doen met dat gegeven.

Wat vooraf ging

Rieder eiste dat onderzoeksrechter Joris Raskin zich terugtrekt uit de zaak, omdat hij zelf nog tot half maart zetelde in de licentiecommissie van de Belgische Voetbalbond (KBVB). VolgensRieder zorgt dat voor een groot juridisch probleem, omdat het onderzoek Operatie Propere Handen in januari dit jaar al van start ging. De advocaat sprak van belangenvermenging.

De procureur stelde eerder al dat het wrakingsverzoek van Rieder en Vertenten ongegrond was omdat het laattijdig ingediend werd. “Uit wat toen op het zittingsblad van de raadkamer geakteerd werd, blijkt duidelijk dat de verdediging toen al kennis had van het feit dat onderzoeksrechter Raskin in de licentiecommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond zit of zat”, aldus federaal procureur Jan Kerkhofs.

Scheidsrechter Vertenten haalt slag thuis: onderzoeksrechter ‘Operatie Propere Handen’ moet vervangen worden
Joris Raskin gaf eerder al aan dat hij zelf geen stap opzij gaat zetten. Foto: vtm

LEES MEER. De man die de stinkende Belgische voetbalstal moet uitmesten (+)

“Toch liet men drie vrije dagen passeren vooraleer het wrakingsverzoek op 22 oktober werd ingediend. Het wrakingsrecht moet nochtans terstond worden uitgeoefend, vóór de aanvang van de pleidooien. Hier werd het dus laattijdig ingediend.” Ook stelde hij dat er geen sprake kan zijn van belangenvermenging. “Ik zie niet in welk persoonlijk belang de onderzoeksrechter hierbij kan hebben. De licentiecommissie heeft niets te maken met het aanduiden van scheidsrechters. Zijn loutere link met de KBVB is onvoldoende om hem te wraken.”

Het hof ziet dit anders. De vrees van partijdigheid bestaat en is verantwoord.

Bart Vertenten werd op 11 oktober aangehouden in het onderzoek naar fraude en wedstrijdvervalsing in het Belgische voetbal. De 30-jarige scheidsrechter werd in verdenking gesteld van omkoping en lidmaatschap van een criminele organisatie. Hij zit intussen al een maand in de cel.

LEES OOK. Onze voetbalredacteur één maand na het uitbreken van de crisis: “Propere handen, vuile voeten” (+)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees