Leopold II nog maar eens beklad met rode verf?

Leopold II nog maar eens beklad met rode verf?
Gent -

Het meest omstreden Gentse standbeeld is nog maar eens beklad met rode verf. de tweede keer al in twee weken. Alleen lijken de sporen van de nieuwe vandalenstreek deze keer op mysterieuze wijze gewist...

Het was een lezer die ons een foto stuurde waarop duidelijk te zien is hoe de buste van Leopold II in het Zuidpark nauwelijks twee weken na de vorige vandalenstreek opnieuw met rode verf was besmeurd.

“Ik heb die foto gemaakt toen ik zaterdag - de dag voor wapenstilstand - met mijn fiets in het park passeerde”, zegt Philippe Nicolas. Omdat hij niet akkoord gaat met het beeld van de omstreden Belgische vorst als slavendrijver en volkerenmoordenaar, reageerde hij onthutst en pleit zelfs voor de installatie van een bewakingscamera.

Alleen is het wel heel vreemd dat er twee dagen later van het vandalisme niets meer te merken is. Toen onze fotograaf gisterochtend langskwam om zelf een foto te maken van het bekladde standbeeld, was er geen spatje rode verf meer te besmeuren. “Wablief?!”, reageert Philippe Nicolas: “Zondagavond hing de verf er nog aan...”

Leopold II nog maar eens beklad met rode verf?
Is dit de enige foto die bewijst dat zaterdag Leopold II nog maar eens werd besmeurd? Foto: ingez

De stadsdienst Facility Management valt uit de lucht: “Wij hebben het standbeeld vorige week netjes opgekuist en sindsdien niets meer vernomen over een nieuwe daad van vandalisme”, zegt Patrick Ysebie van het kabinet van schepen De Regge. “

Wie heeft de sporen van het vandalisme dan uitgewist? “Als het om waterverf gaat, kan het natuurlijk dat alles in het weekend er is afgeregend”, aldus het kabinet.

Leopold II nog maar eens beklad met rode verf?
Eind oktober kleurde Leopold II opnieuw bloedrood Foto: fvv

De kleur van bloed

De buste van Leopold II staat al meer dan zestig jaar in het Zuidpark maar blijft de gemoederen verhitten. Vredesactivisten probeerden het al weg te krijgen, tegenstanders hielden een betoging voor het monument en in 2010 werd het standbeeld voor de eerste keer overgoten met rode verf, verwijzend naar het bloedige koloniale bewind van de Belgische koning in Congo.

Leopold II nog maar eens beklad met rode verf?
In 2010 werd de buste een eerste keer overgoten met rode verf

Daarna plaatste het stadsbestuur een excuusbordje bij het standbeeld maar ook dat was blijkbaar onvoldoende om het protest te smoren.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio