Seriemoordenaar stak vrouw dood in jaren 80

De moord waardoor Michel Fourniret een seriemoordenaar kon worden

De moord waardoor Michel Fourniret een seriemoordenaar kon worden

Foto: BELGA/AFP

Seriemoordenaar Michel Fourniret (76, foto) staat deze week opnieuw terecht voor assisen. Deze keer niet voor de brutale lustmoord op een vrouw. Dit slacht­offer moest sterven omdat Fourniret een kist met goud wilde bemachtigen – de buit van een legendarische ­inbrekersbende. Met dat geld kon Fourniret later de ­seriemoordenaar worden die ook in ons land een jonge vrouw doodde.

Het proces draait rond de moord op Farida Hammiche, de echtgenote van een Franse crimineel met wie Fourniret in de jaren 80 een gevangeniscel deelde. Jean-Pierre Hellgouarch was een drugsdealer en een bankrover. Fourniret, die toen drie jaar vastzat voor verkrachtingen, kon het goed vinden met de bankrover.

Hellgouarch was een vertrouweling geweest van de Bande des Postiches – de Bende van de Pruiken. Die legen­darische bankroversbende beroofde tussen 1981 en 1986 tientallen juwelierszaken in Parijs. De overvallen kregen veel weerklank in de Franse pers, en werden later verfilmd.

Een deel van hun buit lag al jaren ­begraven in een kist op het kerkhof van Rambouillet, in de buurt van ­Parijs. Dat had Hellgouarch van een Italiaans bendelid gehoord. Omdat de volledige bende was opgerold, kon niemand het goud opgraven.

“Ik had geld nodig, maar ik zat in de cel”, vertelde Hellgouarch eerder al in de rechtszaal. “En ja, ik heb Fourniret gevraagd om mijn vrouw te helpen om het goud op te graven. Ik vond dat hij tuiniershanden had, in plaats van de handen van een dief. Ik besefte dat er een risico was dat hij met het goud aan de haal zou gaan. Maar dat hij haar zou doden?”

Geld voor kasteel

Nadat Fourniret in 1988 vrijgelaten werd, kwam Farida Hammiche bij hem aankloppen. Of hij wilde helpen om de schatkist mee op te graven. Datzelfde jaar verdween Hammiche. Pas achttien jaar later zou Monique Olivier, Fournirets echtgenote, opbiechten wat er gebeurd was: ze was vermoord door Fourniret.

Fourniret en Hammiche zouden op een nacht samen de kist opgedolven hebben, waar 80 kilo goudstaven in zaten, en gouden munten. Ham­miche beloofde Fourniret dat hij 500.000 Franse francs van de opbrengst zou krijgen. Maar Fourniret zag zijn geld niet. Daarom zou hij op 13 april 1988 boos naar haar huis zijn gereden. Hij doodde de vrouw met een bajonet, en nam het goud mee naar huis.

Daarmee kon hij het kasteel van Sautou kopen, verstopt in de bossen aan de Frans-Belgische grens. Van daaruit pleegde Fourniret zes moorden op jonge vrouwen, onder wie de Belgische Elisabeth Brichet.

Gedood met bajonet

Fourniret is in 2008 al tot levenslang veroordeeld, en staat vanaf dinsdag samen met Olivier terecht voor de moord op Hammiche. Fourniret ontkent de misdaad niet, en heeft al bekentenissen afgelegd. “Ik zat bovenop haar toen ik haar doodde. Ze verweerde zich, maar ik had haar in een wurggreep. Michel, vermoord me toch niet op deze manier, zei ze. Toen heb ik de bajonet gegrepen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees