Geestelijke vader van Spider-Man en de Hulk overleden

Geestelijke vader van Spider-Man en de Hulk overleden

Foto: Marvel, Photonews

De Amerikaanse schrijver en stripauteur Stan Lee is maandag op 95-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn dochter gemeld aan de Amerikaanse website TMZ en werd bevestigd aan The Hollywood Reporter. Lee was vooral bekend als de geestelijke vader van onder andere Spider-Man, X-Men, de Hulk en Iron Man en was medeoprichter van Marvel Comics.

Stan Lee richtte samen met Jack Kirby in 1961 Marvel Comics op, een uitgeverij van stripverhalen. Onder die noemer brachten ze onder meer The Fantastic Four, Spider-Man en The Incredible Hulk uit.

Andere van zijn bekende personages zijn de Daredevil, Dr. Strange en Iron Man. Ook Black Panther, een van de meest succesvolle films van 2018, is gebaseerd op een van zijn creaties. In totaal bedacht Lee zowat 350 figuren. Hij zorgde er op die manier mee voor dat strips in de VS evolueerden tot een onderdeel van de populaire cultuur.

Geboren als Stanley

Stan Lee werd in 1922 in New York geboren als Stanley Martin Lieber, de zoon van Roemeense migranten. Al op 17-jarige leeftijd ging hij als assistent aan de slag bij Timely Comics, de voorloper van Marvel. In het begin van de jaren veertig creëerde hij met ‘Destroyer’ zijn eerste stripfiguur. Vanaf dan maakte hij ook gebruik van de artiestennaam Stan Lee, die later ook zijn echte naam werd.

In 1961 ontwikkelde hij samen met tekenaar Jack Kirby de Fantastic Four. Zij moesten een tegenhanger vormen voor de Justice League-figuren (onder andere Superman, Batman en Wonder Woman) van concurrent DC Comics. Een jaar later bedacht hij ook Spider-Man.

De figuren van Stan Lee sloegen aan omdat ze, ondanks hun bovennatuurlijke krachten, als menselijker beschouwd werden dan de perfecte personages van DC Comics. Zo is Daredevil blind en heeft de Hulk ongecontroleerde woede-uitbarstingen. En Peter Parker, die als Spider-Man wolkenkrabbers beklimt, is in het dagelijkse leven een “gewone, slordige jongen”, zo liet Lee in 2013 optekenen. “Ik heb geprobeerd om menselijke wezens te gebruiken, die ook over bovennatuurlijke krachten beschikken.”

Zelf te zien in films

De strips van Marvel - een franchise die vandaag in handen is van The Walt Disney Company - werden de afgelopen tien jaar vrijwel allemaal verfilmd. Lee maakte er een sport van om zelf mee te spelen in elke Marvel-film.

De schrijver sukkelde de laatste jaren met zijn gezondheid en overleed maandag in een ziekenhuis in Los Angeles, op 95-jarige leeftijd.

“Mijn vader hield van al zijn fans”, vertelt zijn dochter in een reactie aan TMZ. “Hij was een fantastische, respectabele man.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees