Dit is een exclusief artikel voor jou.

Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >
Corrigeer
Het Nieuwsblad camera closecorrect down facebook gplus nextprevquote share twitter video

Herwig Smeets wordt schepen voor N-VA.RR

Nu al wissels aangekondigd in de loop van de legislatuur

Leeuws schepencollege op de rails

Sint-Pieters-Leeuw

-

Meteen na de gemeenteraadsverkiezingen gaven N-VA en CD&V al aan hun coalitie in Sint-Pieters-Leeuw verder te willen zetten. Nu is ook beslist wie schepen wordt en voor welke bevoegdheid.

N-VA ging bij de verkiezingen in Sint-Pieters-Leeuw van negen naar elf zetels en bracht het zetelaantal van de uittredende coalitie op 18 van de 31 zitjes. “N-VA en CD&V zijn beloond door de kiezer, dus de keuze om de coalitie verder te zetten was snel gemaakt. Luc Deconinck (N-VA) zal voor een tweede ambtstermijn als burgemeester worden voorgedragen”, klinkt het in een gezamenlijke persmededeling van CD&V en N-VA.

Omdat er een schepenzitje minder te verdelen valt en N-VA de grootste sprong voorwaarts maakte, krijgt N-VA in het nieuwe schepencollege vier zitjes en CD&V drie.

Voor N-VA blijven Jan Desmeth, Gunther Coppens en Marleen De Kegel schepen. Nieuwkomer wordt Herwig Smeets, de Leeuwse N-VA-voorzitter en al zes jaar gemeenteraadslid. Voor CD&V zetten eerder al Jos Speeckaert, Luc van Ruysevelt en Lucien Wauters een stapje opzij voor jongere mensen. Bart Keymolen wordt eerste schepen. Paul Defranc blijft schepen en An Speeckaert, dochter van Jos, doet haar intrede in het Leeuwse schepencollege.

Ook op het vlak van bevoegdheden zijn er een aantal verschuivingen. Zo zal burgemeester Luc Deconinck zich vanaf 2019 ontfermen over de gemeentefinanciën. Bart Keymolen behoudt de bevoegdheid Openbare Werken en krijgt er Groen, Waterbeheersing en Ruimtelijke Ordening bij. Zijn bevoegdheden van Jeugd, Onderwijs, Kinderopvang en Speelpleinwerking geeft hij door aan An Speeckaert. Opmerkelijk is dat Jan Desmeth zijn bevoegdheden Cultuur, Erfgoed en Mobiliteit behoudt en verder ook verantwoordelijk wordt voor het OCMW en Sociale Zaken. Gunther Coppens schuift zijn bevoegdheid Bibliotheek door naar Desmeth en wordt schepen van Gebouwen, Landbouw, Senioren en ICT. Herwig Smeets wordt de nieuwe schepen van Sport, Lokale Economie, Nutsvoorzieningen en Personeel. Paul Defranc, momenteel OCMW-voorzitter, krijgt Milieu, Afvalbeleid, Vlaams Beleid, Integratie en Gelijke Kansen onder zijn hoede. Marleen De Kegel blijft schepen van Toerisme en krijgt er Werkgelegenheid, Kunstacademie, Markten en Ontwikkelingssamenwerking bij. Siebe Ruykens (CD&V) zal de komende zes jaar de gemeenteraad en de OCMW-raad voorzitten.

Schepenambt doorgeven

Dat is althans het nieuwe Leeuwse schepencollege bij de start in januari 2019, maar nu al is duidelijk dat er onderweg een aantal wissels zullen gebeuren. Zo raakte eerder al bekend dat Gunther Coppens (N-VA) in 2021 gedeputeerde wordt bij de provincie Vlaams-Brabant. Over twee jaar zal hij opgevolgd worden door Nicole Billens. Billens en ook Marleen De Kegel zullen hun schepenambt op hun beurt doorgeven een jaar voor de nieuwe gemeenteraadsverkiezingen in 2024. Dan volgen Olivier Huygens en Veerle Seré hen op. Billens en De Kegel gaven aan in 2025 niet meer te zullen opkomen, waardoor N-VA de kans op vernieuwing wil benutten.

Ook bij CD&V zal er vroegtijdig een wissel gebeuren. In 2021 geeft Paul Defranc de fakkel door aan Brahim Harfaoui, die meteen de eerste schepen in Sint-Pieters-Leeuw wordt met een migratieachtergrond.

An Speeckaert komt voor CD&V in het schepencollege.idh

Het beste van Enkel voor abonnees