Dit is een exclusief artikel voor jou.

Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >
Corrigeer
Het Nieuwsblad camera closecorrect down facebook gplus nextprevquote share twitter video

Acht uur dialyse per dag als Genkenaar geen nieuwe nier krijgt

Salvatore (58) zoekt via Facebook een nieuwe nier

genk

-

Met een noodkreet op Facebook probeert Genkenaar Salvatore Fiata (58) een nieuwe nier te vinden. “Vanaf december zal ik acht uur per dag aan de dialyse moeten. Met een nieuwe nier zou ik hiervan verlost zijn.”

KOEN SNOEKX

“Orgaanhandel is wel verboden”

Genkenaar Salvatore Fiata (58) was dertig toen bij hem een nierprobleem werd vastgesteld. “Als kind al leed ik aan vesico-ureterale reflux. De klep aan de uitgang van mijn urineleider werkte niet goed, waardoor mijn urine van mijn blaas naar mijn nieren terugvloeide. Zo werden mijn nieren aangetast.”

Salvatore werd meteen geopereerd en zijn reflux werd hersteld, maar aan de nierschade kon niets meer gedaan worden. “De afgelopen jaren zijn mijn nieren hevig achteruitgegaan”, zegt hij. “Ze werken op dit moment nog maar voor zeven procent.”

Facebook

Een operatie dringt zich dan ook op. “Op 28 november word ik geopereerd en krijg ik een katheter. In december kan ik dan starten met de dialyse. Dat wilt zeggen dat ik elke dag acht uur lang aan een nierdialysetoestel zal moeten hangen, tot er een nieuwe nier voor mij gevonden is.”

Salvatore staat al anderhalf jaar op de wachtlijst voor een nieuwe nier. “Na een hele reeks onderzoeken ben ik in juni 2017 in Leuven op de wachtlijst voor een donornier beland. Maar voorlopig heb ik het verlossende telefoontje nog niet gehad. Volgens de dokters kan het twee tot vier jaar duren voor er een donornier beschikbaar is.”

“Mijn dochter wil haar nier aan mij afstaan, maar ze is nog maar 28 jaar en dat vind ik te jong om een orgaan te schenken”, zegt Genkenaar Salvatore Fiata. Dd

Zolang wil Salvatore liever niet wachten. Daarom heeft hij via Facebook een oproep gelanceerd. “Ik weet dat ik iets groots vraag, maar toch hoop ik dat iemand aan mij een nier wil afstaan”, zo klinkt zijn noodkreet. “Ik weet dat het niet evident is wat ik vraag. Maar misschien is er toch iemand bereid om mij zijn nier te schenken. Ik zou die persoon in ieder geval eeuwig dankbaar zijn.”

Dochter

Orgaandonatie door een familielid is ook een optie, al vindt Salvatore dat niet evident. “Mijn dochter wil haar nier wel afstaan, maar ik heb het daar zelf heel moeilijk mee. Ze is nog maar 28 jaar en ik vind dat nog wat jong om al een orgaan te schenken. Mijn vriendin wil mij ook graag helpen, maar zij heeft niet de juiste bloedgroep en haar gezondheid laat een transplantatie niet toe.”

Salvatore heeft bloedgroep O. “Alleen mensen met dezelfde bloedgroep kunnen aan deze man een nier afstaan”, zegt Walter Van Donink, transplantatiecoördinator van UZ Antwerpen. “O is de meest voorkomende bloedgroep in ons land. Ongeveer 35 à 40 procent van de Belgen heeft deze bloedgroep. Dat wil zeggen dat heel wat mensen een nier kunnen afstaan aan deze man, maar tegelijkertijd zijn er procentueel ook meer mensen met deze bloedgroep die een nier nodig hebben.”

Wie Salvatore wil helpen, kan hem mailen via fiata.salva@gmail.com

“Orgaanhandel is wel verboden”

ANTWERPENVolgens Walter Van Donink, transplantatiecoördinator van UZ Antwerpen gebeurt het maar uiterst zelden dat iemand via sociale media op zoek gaat naar een orgaan. “Logisch ook, want wie wil nu een orgaan afstaan aan een persoon die je niet kent? Vandaar dat transplantatiecentra zeer voorzichtig zijn met donoren die geen familie of kennis zijn. We moeten immers 100 procent zeker zijn dat die persoon zijn orgaan volledig belangeloos wil afstaan en dit niet doet in ruil voor geld of een andere beloning. In die gevallen is er sprake van orgaanhandel en dat is absoluut verboden in België”, zegt Van Donink.

“Als een orgaandonor zich meldt, gebeurt er ook altijd een screening door twee onafhankelijke artsen. Als blijkt dat het verhaal van de orgaandonor niet bij beide artsen hetzelfde is, kan het zijn dat de donor zijn orgaan niet louter uit menslievendheid afstaat. In dat geval gaat de transplantatie niet door.”

De kans is dus groot dat Salvatore Fiata via de wachtlijst van Eurotransplant (acht Europese landen zijn hierbij aangesloten, nvdr.) aan een nieuwe nier zal moeten geraken. “Op dit moment is de gemiddelde wachttijd 2,5 à 3 jaar”, zegt Van Donink.

Intussentijd zal Salvatore een nierdialyse moeten ondergaan. “Zo’n dialyse is zwaar voor de patiënt en het is belastend voor het lichaam. Maar in principe kan een patiënt tot wel 10 jaar in leven blijven met een dialyse”, zegt Van Donink. (kosn)

Het beste van Enkel voor abonnees