‘Vampierdoder’ ook in beroep geïnterneerd voor onthoofden van partner

‘Vampierdoder’ ook in beroep geïnterneerd voor onthoofden van partner
Gavere -

Kris V.M. (43), de ‘vampierdoder’ uit Vurste, wordt ook in beroep geïnterneerd voor het wurgen en onthoofden van zijn partner Stefanie Reybroeck in 2014. Dat heeft het hof van beroep in Gent dinsdag beslist.

“Het hoofd mocht niet bij het lichaam blijven. Anders kon het er weer aangezet worden en was de vampier weer levend. Daar was ik echt van overtuigd. Net alsof ik overtuigd was dat ik iets goed had gedaan.” Dat verklaarde spoorarbeider Kris V.M. nadat hij zijn partner Stefanie Reybroeck in de nacht van 12 op 13 januari 2014 eerst wurgde en dan onthoofde.

Anderhalf jaar eerder was de man al eens opgenomen in het Maria Middelaresziekenhuis in Gent: van 26 juli tot 7 augustus 2012. Hij had klachten van paranoïa. Hij had het idee afgeluisterd en achtervolgd te worden. Hij vertrouwde niemand en had angst om vermoord of vergiftigd te worden. In januari 2014 kreeg hij er naar eigen zeggen opnieuw last van.

Een psychose, noemden de beklaagde en zijn advocaten het voor de correctionele rechtbank in maart van dit jaar. Het openbaar ministerie en Filip Van Hende, advocaat van de nabestaanden, noemden het moord. “V.M. kon de open relatie die ze hadden niet aan. Stefanie had naast hem nog iemand anders en dat kon de extreem achterdochtige en jaloerse V.M. niet verkroppen. Daarom is de ruzie die nacht ontaard in een vechtpartij”, zegt Van Hende.

Geen voorbedachtheid

De rechtbank van eerste aanleg meende in zijn vonnis dat er geen sprake was van voorbedachtheid en veroordeelde Kris V.M. voor doodslag, maar oordeelde eveneens dat hij de daad pleegde in een psychose. Hierdoor werd de man geïnterneerd.

Het parket ging in beroep omdat de procureur van oordeel was dat de man zijn psychose heeft geveinsd. Maar het hof bevestigde nu de beslissing tot internering. Het hof is net als de rechtbank van eerste aanleg van oordeel dat er geen sprake was van voorbedachtheid omdat er geen sprake was van een vooraf opgebouwde spanning tussen het koppel. In het huis heerste geen wanorde of waren er ook geen sporen van een worsteling die duidden op een voorafgaande vechtpartij.

Ook omtrent zijn psychische aandoening werd het vonnis bevestigd. Volgens het hof werd Kris V.M. in die periode geslingerd tussen waanvoorstellingen en werkelijkheid. “Minstens sinds 9 januari was hij aan het afglijden naar een psychose.” Na zijn arrestatie viel hij in zijn cel in slaap. “Na het doden van de vampier was hij opgelucht in de veronderstelling dat de politie hem ging helpen.”

Ook het gevangenispersoneel en de psychiater daar twijfelt niet dat V.M. een psychose had en op heden nog steeds lijdt aan een geestesstoornis. Momenteel verblijft hij in een psychiatrische instelling in Sleidinge. Daar zal hij vermoedelijk nog een tijd resideren.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees