Bewoners vragen boycot tegen Israël, maar dat is juridisch onmogelijk, zegt Stad

Bewoners vragen boycot tegen Israël, maar dat is juridisch onmogelijk, zegt Stad

Een groep Gentenaars kreeg in oktober spreekrecht op de gemeenteraad nadat ze meer dan 2.145 handtekeningen inzamelden. Foto: fvv

Gent -

Een boycot van de Stad tegen Israëlische bedrijven of ondernemingen die er actief zijn, blijkt juridisch onmogelijk. Dat zegt de Stad Gent nadat burgers een voorstel voor een boycot op de agenda van de gemeenteraad zetten. Gent kan wel voorwaarden opleggen.

De vzw Gents Actieplatform Palestina, een groep die ijvert voor de rechten van Palestijnen in Israël, had de vraag om een boycot in oktober aan de gemeenteraad gesteld. De groep had spreektijd verworven omdat ze meer dan 2.145 handtekeningen had verzameld.

Concreet vroeg ze om geen goederen of diensten meer aan te kopen van bedrijven uit Israël of bedrijven die er actief zijn, en zelfs geen contacten meer te onderhouden met zulke bedrijven.

Maar volgens haar eigen juridische dienst riskeert de Stad dan zeer hoge schadevergoedingen te moeten betalen. Dat bleek maandag tijdens de bevoegde commissie.

De Stad is immers gebonden aan het “keurslijf” van de wetgeving rond overheidsopdrachten en die is heel strikt. “Als we Israël viseren, moeten we dat meteen doen voor alle landen die de mensenrechten schenden”, zegt directeur Rebecca Boi.

De Stad kan voor de uitvoering van een opdracht wel strenge voorwaarden opleggen. Tijdens de volgende gemeenteraad valt een definitieve beslissing over de boycot.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio