Ronnie O’Sullivan speelt tegenstander van tafel in opmerkelijke ‘jacht op Usain Bolt’, maar excuseert zich bij zijn fans

Ronnie O’Sullivan speelt tegenstander van tafel in opmerkelijke ‘jacht op Usain Bolt’, maar excuseert zich bij zijn fans

Foto: Photo News

Ronnie O’Sullivan heeft zich op indrukwekkende wijze geplaatst voor de tweede ronde van de Northern Ireland Open snooker. ‘The Rocket’ liet in zijn eerste wedstrijd geen spaander heel van zijn tegenstander, de Iraniër Soheil Vahedi. Na afloop was de Engelsman toch nog teleurgesteld over zijn prestatie.

Er was geen houden aan in de Waterfront Hall in Belfast. O’Sullivan wilde maar wat graag snel korte metten maken met Vahedi. Geen wonder: ‘The Rocket’ speelt liever niet tegen spelers die niet aan de top staan. De 42-jarige legende is in topvorm want vorig weekend won hij nog het prestigieuze Champion of Champions toernooi. En op dat elan ging O’Sullivan gewoon door.

Het eerste frame won de viervoudige wereldkampioen met een break van 86. Daarna kwam de arme Vahedi nauwelijks nog aan tafel. O’Sullivan potte vervolgens een 111, 116 en 108 op weg naar een 4-0-overwinning in amper 45 minuten.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dat klasseren ze in de snookerwereld als een ‘Blitzkrieg’. O’Sullivan deed gemiddeld slechts 14 seconden over een pot op weg naar centuries nummer 969, 970 én 971.

 

 

“Opgepast Usain Bolt”

En toch was de ‘The Rocket’ daar allesbehalve tevreden mee. Voor aanvang van zijn wedstrijd in de Northern Ireland Open had hij zichzelf namelijk een opvallende uitdaging opgelegd. Hij had vooraf niet meer getraind maar wilde toch niet meer dan vijf ‘safety shots’ per frame noteren en een gemiddelde pottijd van minder dan tien seconden. “Opgepast, Usain Bolt”, tweette O’Sullivan verwijzend naar het wereldrecord op de 100m van de Jamaicaan van 9”58.

 

 

Uiteindelijk kwam O’Sullivan dus vier seconden per pot tekort om Bolt te verslaan. Tot ongenoegen van de Engelsman. “Ik moet me excuseren tegenover mijn fans”, zei hij na afloop. “Ik was een beetje traag vandaag. Ik probeer het in de volgende ronde wel te doen. Is het mogelijk? Ik weet het niet. Als je de ballen in goede posities legt, moet je in theorie niet te veel rondlopen. Heb ik dit nodig? Je moet jezelf kunnen motiveren. Ik zie elke wedstrijd als een oefenwedstrijd, of ik nu win of verlies.”

 

 

Dit seizoen won O'Sullivan al het Shanghai Masters en het Champion of Champions, maar dat zijn geen rankingtoernooien en dus moet O'Sullivan in Belfast nog hoge ogen gooien om zijn positie op de Order of Merit te handhaven. "Neen, ik moet helemaal niets", zegt de vijfvoudige wereldkampioen daarover. "Ik ga echt niet meer toernooien spelen voor die rankingpunten. Tenzij ze een eerlijk systeem op poten zetten, kan die ranking me niet schelen. Als dat dan betekent dat ik een paar mooie toernooien niet kan spelen, is dat maar zo. Ik denk dat mijn fans me liever zes of zeven toernooien per jaar zien spelen, dan helemaal geen. Ik kan ook nog altijd exhibitiewedstrijden in snookerclubs gaan spelen, zolang ik maar kan entertainen."

De wedstrijd tegen Vahedi was na 44 minuten en 57 seconden afgelopen. "Een record is dat niet, want ik won eens in 43 minuten en dat was een best of nine, vijf frames dus. Wat het record is voor een best of seven, weet ik niet. Weet het me te vertellen en ik probeer het te breken." De Chinees Mei Xiwen (WS-85), de volgende tegenstander van O'Sullivan, is gewaarschuwd.

In tegenstelling tot O'Sullivan lieten een pak toppers zich verrassen in de eerste ronde. Marco Fu (WS-16) verloor met 4-2 van Chen Feilong (WS-126), John Higgins (WS-4) met 4-2 van Rory McLeod (WS-61), Shaun Murphy (WS-10) met 4-2 van Sam Baird (WS-110), Mark Allen (WS-7) met 4-1 van Niu Zhuang (WS-90), Stephen Maguire (WS-15) met 4-2 van Michael Holt (WS-45), Stuart Bingham (WS-12) met 4-2 van Peter Lines (WS-73), Barry Hawkins (WS-6) met 4-3 van Chen Zifan (WS-89), Anthony McGill (WS-20) met 4-0 van Alexander Ursenbacher (WS-70) en Kyren Wilson (WS-9), zondag nog finalist in het Champion of Champions, moest met 4-3 het onderspit delven voor Lee Walker (WS-95). Titelverdediger Mark Williams (WS-2) is er wel nog bij. De wereldkampioen versloeg Alfie Burden (WS-88) met 4-2 en treft in de 1/32 finales Ali Carter (WS-18).
 

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.