Brussel en Londen bereiken ontwerpakkoord over de Brexit

Brussel en Londen bereiken ontwerpakkoord over de Brexit

Foto: AP

Britse en Europese onderhandelaars hebben in Brussel een ‘technische’ overeenkomst bereikt over de Ierse grenskwestie, de grootste hindernis voor een ‘ordelijke Brexit’. Premier Theresa May zal de deal woensdagnamiddag voorleggen aan haar regering, bevestigt Downing Street.

Het akkoord zou bepalen dat er tijdelijke douane-afspraken worden afgesloten met het Verenigd Koninkrijk, met daarin ‘vergaande voorzieningen voor Noord-Ierland’, zo meldt het Ierse televisiestation RTE. Op die manier wordt vermeden dat er een harde grens ontstaat tussen Ierland en Noord-Ierland. Een harde grens zou immers betekenen dat er douanecontroles zijn voor alles en iedereen dat die grens oversteekt.

De Britse premier Theresa May heeft volgens de Britse media momenteel enkele ministers uit haar kabinet bij zich geroepen voor afzonderlijke gesprekken. Het gaat dan om de zwaargewichten in haar regering. Jeremy Hunt, de minister van Buitenlandse Zaken, bijvoorbeeld, en de Brexit-minister Dominic Raab.

De BBC zegt dat het akoord zowat 500 bladzijden telt met zware juridische teksten. De bijhorende politieke tekst is veel korter: om en bij de 5 pagina’s. De uitgenodigde ministers mogen die pagina’s wel inkijken. Kopies nemen of de tekst zelf meenemen is verboden.

Woensdag is er een ‘spoedoverleg’ gepland met haar voltallig regering, waar de ministers gevraagd zal worden de deal met Brussel finaal goed te keuren. Downing Street heeft dat laatste trouwens al bevestigd.

Een en ander betekent in elk geval dat de tekst de goedkeuring van premier May wegdraagt.

In Brussel willen de Europese onderhandelaars het nog geen akkoord noemen, al was het maar omdat de Britse regering nog haar fiat moet geven. En dat akkoord is verre van zeker. Zij kijken morgen vanaf de zijlijn toe, “met toegeknepen billen”.

Zo stabiel als maar kan

Twee bronnen bij de onderhandelingen zeggen dan weer dat de tekst “zo stabiel is als maar kan”, maar zijn de onderhandelingen rond de Ierse backstop nog niet helemaal beklonken. Het is een “technisch akkoord”, klinkt het. Sowieso moet de Britse regering het licht nog op groen zetten, waarna ook het Britse en het Europese parlement en de 27 overblijvende lidstaten hun fiat moeten geven voor een alomvattende Brexit-deal.

Volgens RTÉ kwamen de Europese en Britse onderhandelaars maandagavond rond 21 uur al tot een akkoord over de Ierse grenskwestie, en werd de tekst daarna meteen overgemaakt aan Downing Street.

De Britse premier Theresa May heeft haar ministers intussen gesommeerd om de koppen morgen/woensdag bij elkaar te steken. De standpunten binnen de Britse regering over de Ierse grenskwestie en de Brexit in het algemeen liggen nog ver uiteen. Momenteel zit de premier met elke minister apart al samen om de temperatuur te meten.

Bovendien moet May ook nog de DUP zien te overtuigen. De Ierse unionisten geven de regering gedoogsteun, maar willen niet weten van een akkoord waarin Ierland en Noord-Ierland anders worden behandeld. Volgens partijwoordvoerder Sammy Wilson “lijkt dat nu niet het geval te zijn”, meldt de Britse openbare omroep BBC.

May wil graag deze maand nog een akkoord sluiten op een Europese top, om de hele deal dan voor het kerstreces door het parlement te loodsen. De Ierse backstop is de laatste grote hindernis voor een allesomvattend Brexit-akkoord.

Intussen heeft Downing Street bevestigd dat er een ontwerpakkoord is bereikt. “De ministerraad komt woensdag om 14 uur (Britse tijd) bijeen om de tekst te evalueren en te beslissen over de volgende etappes”, klinkt het in een persbericht.

Vertegenwoordigers van de andere 27 Europese lidstaten komen morgen op hetzelfde uur - 15 uur Belgische tijd - samen in Brussel.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees