Deinzenaar Willem Baudaert was één van de vertalers van de Statenbijbel

‘De Grootste bijbel van Nederland’ over de Statenbijbel

‘De Grootste bijbel van Nederland’ over de Statenbijbel

Willem Baudaert Foto: Wikipedia

Deinze - Wie woensdagavond 14 november eens een uniek en leerrijk televisieprogramma wil zien, moet afstemmen op Nederland 1. Dan zendt de Nederlandse Evangelische Omroep (EO) het programma “De Grootste bijbel van Nederland uit. Het televisieprogramma onthult op muzikale wijze de Top 5 van de meest populaire bijbelverhalen. De EO nam dit initiatief naar aanleiding van de start van de eerste Nederlandse vertaling van de bijbel, de zogenaamde Statenbijbel, uit de oudste grondteksten, 400 jaar geleden. Daarvoor waren enkel bijbels in het Latijn beschikbaar. Een Deinzenaar speelde een belangrijke rol in het ontstaan van deze Statenbijbel, die de basis werd voor de Nederlandse taal.

Baudartius

Eén van de prominente vertalers, door de synode van Dordrecht aangewezen, was Deinzenaar Willem Baudaert, beter gekend als Wilhelmus Baudartius. Hij was geboren in 1565 in Deinze en stierf in 1640 in Zutphen in Nederland.

Hij was de zoon van Willem Baudaet (de oude) uit de herberg ‘Den Hert’ op de Markt in Deinze. Zijn vader was een overtuigd calvinist waardoor de familie reeds in zijn kindertijd de wijk moest nemen naar Sandwich in Engeland. Op twaalfjarige leeftijd kwam hij met zijn moeder terug naar Deinze en Gent. Hij vertrok definitief uit de streek toen de calvinistische universiteit van Gent viel voor de Spanjaarden in 1584.

Hij legde examen af in Leiden en werd aanvaard als predikant in Kampen (1593), Lissen (1596) en Zutphen (1598). Tijdens zijn werk als vertaler woonde hij in Leiden (1626-1637). Hij kreeg uit twee huwelijken elf kinderen. Hij schreef verscheidene boeken en lag, via de Statenbijbel, mee aan de basis van de huidige Nederlandse taal. Zijn praalgraf ligt in Zutphen in het Nederlandse Gelderland. De middelbare school van Zutphen draagt zijn naam. 

De Amerikaanse presidentenfamilies Roosevelt en Bush hebben roots die teruggaan naar deze Willem Baudartius uit Deinze.

‘De Grootste Bijbel van Nederland' wordt eenmalig uitgezonden op televisie op woensdag 14 november om 20.30 uur op Nederland 1.

 

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio