De Buyst gaat met Van der Sande voor winst in Zesdaagse van Gent, “maar we zijn niet de topfavorieten”

De Buyst gaat met Van der Sande voor winst in Zesdaagse van Gent, “maar we zijn niet de topfavorieten”

Foto: mvh

Gent -

Het Lotto Soudal-koppel Jasper De Buyst en Tosh Van der Sande is op papier één van de sterkste in de 78e Zesdaagse van Gent, die dinsdagavond van start ging. De Buyst gaat voor een derde eindzege. In 2013 won hij met de Duitser Leif Lampater, het jaar nadien met Kenny De Ketele. In 2015 werd hij met Otto Vergaerde nog eens derde, daarna keerde hij t Kuipke de rug toe. Van der Sande deed dat al eerder, hij nam in 2012 voor het laatst deel.

LEES OOK. Moreno De Pauw geprikkeld aan start van Zesdaagse van Gent: “Weinig telefoons gekregen”

“Na een korte afwezigheid keer ik terug naar mijn oude liefde, de piste”, verklaarde De Buyst dinsdag voor de start. “In 2016 zat ik hier enkele keren op de tribune. Ik miste het helemaal niet, maar het jaar daarop begon het toch te kriebelen. Ik wou er opnieuw bij zijn en hier staan we dan terug. Lotto is hier ook hoofdsponsor, maar won het evenement nog nooit. Daarom wil ik een gooi doen naar de eindzege, samen met mijn maatje Tosh Van der Sande.”

De Buyst beëindigde zijn seizoen eind september en trainde na een korte rustperiode op de piste. “Ik heb er net als Tosh een lang wegseizoen opzitten. Rust was broodnodig. Wij maakten een wat atypische voorbereiding mee. Sommige van de andere koppels reden enkele wereldbekermanches op de piste en gingen op stage met de nationale ploeg. Wij dus niet. Ik was eigenlijk verrast dat ik op training zo snel terug weg was met de aflossingen en andere handelingen. Het was immers van de Olympische Spelen van Rio (2016) geleden dat ik nog eens op een pistefiets had gezeten. Nu heb ik er een pak trainingen met Tosh opzitten.”

Vijf koppels worden als kandidaten voor de eindzege naar voor geschoven. De Buyst en Van der Sande zijn daar bij. “De situatie is anders dan drie of vier jaar geleden. Wij zijn niet de uitgesproken favorieten. Maar de mogelijkheid om te winnen is er. Moest ik op voorhand weten dat wij hier niet kunnen meedoen voor de eindzege, dan zou ik er mijn tijd niet insteken. Ik ga geen drie weken trainen om hier de hoop groter te maken. De meeste tegenstand verwacht ik van Kenny De Ketele en Robbe Ghys en van Iljo Keisse met Elia Viviani.”

“Voor de Olympische Spelen heb ik niet meteen nog ambitie. De vereisten zijn net iets te groot. Er moet veel werk gestoken worden in het rijden van wereldbekers en andere meetings. Ik blijf voorlopig in de eerste plaats wegrenner en dan pas pistier.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.