Dit is een exclusief artikel voor jou.

Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >
Corrigeer
Het Nieuwsblad camera closecorrect down facebook gplus nextprevquote share twitter video

Stefaan Moeyaert met een foto van zijn vrouw Ann Lema. aft

Stefaan (60) gaat op zoek naar een van de 600.000 identieke beeldjes

“Wie vindt het beeldje met naam van mijn overleden vrouw op?”

Veldegem/Ieper

-

Stefaan Moeyaert zoekt een van de 600.000 beeldjes die werden uitgezet. Stefaan beseft dat hij aan een moeilijke opdracht is begonnen. Maar het beeldje draagt de naam van zijn overleden vrouw. “Iemand moet het binnenkort wel oppakken”, zegt hij.

“Het is zoeken naar een speld in een hooiberg. Maar die speld zit wel ergens in die hooiberg, hé.” Stefaan Moeyaert uit Veldegem is hoopvol. Zijn missie is nochtans niet evident. Hij wil tussen de 600.000 beeldjes van de land art-installatie Coming World Remember Me dat ene beeldje met de naam van zijn overleden vrouw Ann Lema terugvinden.

“Voor iedereen zou dat zomaar een beeldje zijn. Maar voor mij zou het enorm veel betekenen om het terug te hebben.”

De expo 600.000 beeldjes - 600.000 namen maakte deel uit van het project van kunstenaar Koen Vanmechelen op provinciedomein De Palingbeek in Ieper en herinnert aan de zinloosheid van oorlog.

Stefaan Moeyaert op zoek naar beeldje “Voor een ander is dat gewoon een beeldje. Maar voor mij zou het enorm veel betekenen”

De 600.000 kleien beeldjes symboliseerden alle slachtoffers die in de oorlog vielen. Ze stonden tussen twee grote kunstwerken van Vanmechelen. De expo liep tot 11 november. Wie dat wil, kan vanaf morgen donderdag tot en met 20 december zo’n beeldje ophalen. De voorwaarde is dat het puur als persoonlijke herinnering dient en niet verkocht wordt.

Persoonlijke herinnering

Voor Stefaan zou dat ene beeldje in het bijzonder meer dan een persoonlijke herinnering vormen. Zijn vrouw Ann was jarenlang directrice van Buso Tordale in Torhout. Toen iemand met het initiatief op de proppen kwam, zag Ann het meteen zitten om met de instelling beeldjes te maken.

“Ze was er zo’n beetje van in het begin bij en was daar zeer gepassioneerd door”, zegt haar man. “Aleen het eindresultaat heeft ze helaas nooit mogen aanschouwen.”

Zelf geboetseerd

De installatie ‘Coming World Remember Me’. blg

Ann overwon eerst borstkanker, maar ze herviel in februari 2016. Amper 23 dagen na het verdict stierf ze. “Een dag voor mijn verjaardag. In plaats van te vieren, zaten we doodsbrieven te schrijven”, zegt Stefaan.

Als eerbetoon aan zijn vrouw boetseerde Stefaan zo’n twee weken na haar dood eigenhandig twee beeldjes. Op het ene schreef hij haar naam. “Zo zou ze toch ook nog een beetje bij het project betrokken zijn”, zegt hij.

“Maar nu ik las dat die beeldjes weggegeven worden en alles op zijn einde loopt, ben ik toch in gang geschoten. Ik wil er alles aan doen om dat beeldje met haar naam op hier terug thuis te krijgen.”

En dus wil Stefaan morgen donderdag zelf naar Ieper komen om het beeldje te gaan zoeken. Als hij het niet vindt, zal er een beurtrol met de familie opgesteld worden.

“Ik weet niet hoe het daar praktisch in zijn werk zal gaan. Maar iemand zal dat beeldje uiteindelijk toch moeten vastnemen. Ik vergelijk het met de maanlanding: het oppakken van dat beeldje is een klein gebaar voor die persoon, maar voor ons zou het de wereld betekenen.”

INFO

Mocht u het beeldje met daarop ‘Ann Lema’ in handen krijgen, dan kan u contact opnemen met Stefaan via het e-mailadres moeyaert.stefaan@gmail.com.

Het beste van Enkel voor abonnees