Franse jagers torpederen Vlaamse inspanningen voor bedreigde vogelsoorten

Voor 800.000 euro beschermd, en dan vlak over de grens afgeknald

Voor 800.000 euro beschermd, en dan vlak over de grens afgeknald

Een dure grap. Zo zou je de ­bescherming van de wulp en de grutto in Vlaanderen kunnen noemen. De Vlaamse regering heeft dit jaar bijna 800.000 euro gespendeerd om de ­bedreigde vogels te helpen. Maar de dieren worden blijkbaar zodra ze de Franse grens overvliegen, ­afgeschoten door jagers die hen staan op te wachten.

“Het is onbegrijpelijk. We doen er in België alles aan om weidevogels als de wulp te beschermen. Maar vliegen die vogels één meter over de grens met Frankrijk, dan staan daar jagers te wachten om hen af te schieten. Ze zetten zelfs lokvogels in om de dieren binnen schotafstand te krijgen”, zegt Hendrik Moeremans van Natuurpunt.

De jacht is een oude traditie aan de Noord-Franse kust. In tegenstelling tot de rest van het land, geldt daar dan ook geen jachtverbod op de wulp. Maar die kuststreek is nu net een populair gebied voor de bedreigde vogelsoort. “We hebben in Vlaanderen grote inspanningen gedaan om die dieren te redden. Maar die dreigen nu een maat voor niets te worden. Willen we voorkomen dat de populaties nog verder afnemen, dan is het van groot belang dat ze niet meer worden bejaagd op hun vliegroutes.”

Voor 800.000 euro beschermd, en dan vlak over de grens afgeknald
Een Wulp.

En niet alleen de wulp zit in nesten. Ook voor de ­grutto dreigt een probleem. De jacht op de grutto is in Frankrijk al tien jaar verboden, maar dat verbod zou over een jaar kunnen wegvallen, zegt Natuurpunt. En dus is het simpel, menen ze daar. “Het gaat dermate slecht met de grutto’s en de wulpen dat er van jacht ­helemaal geen sprake meer zou mogen zijn. De jacht moet weer met minimaal vijf jaar worden opgeschort.” En ook het jachtverbod voor de wulp zou in heel Frankrijk moeten gelden, in het bijzonder in de belangrijke kustzone. Daar tanken de vogels tijdens hun trek bij, of ze overwinteren er.

Astronomisch bedrag

Bij ons worden de weidevogels wel al grondig ­beschermd. De Vlaamse overheid heeft dit jaar 794.654,28 euro aan vergoedingen voor landbouwers uitbetaald die het maaien van hun akkers uitstellen of er minder dieren opzetten.

“Dankzij die vergoeding geven landbouwers de natuur, het landschap en de biodiversiteit een duwtje in de rug”, zegt Leen Van den Bergh, woordvoerster van de Vlaamse Landmaatschappij. “In 2018 werden zulke overeenkomsten afgesloten voor 1.109 hectare grond. Die maatregelen dienen niet alleen de wulp en de grutto, maar helpen ook andere weidevogels.” Tenzij ze natuurlijk de Franse grens oversteken.

Ook Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen erkent de moeilijke situatie. De organisatie wil ze dan ook aankaarten bij Vlaams minister van ­Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V). Zij bevestigt al dat er een probleem is, maar zegt dat “het al verschillende keren ter sprake is gekomen op Europees niveau, voorlopig zonder resultaat.”

Voor 800.000 euro beschermd, en dan vlak over de grens afgeknald
Archiefbeeld: een Gruto. Foto: Hollandse Hoogte / Sijmen Hendriks
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S