Lagetemperatuursasfalt tussen Bergenmeersstraat en Reinaertweg

Experiment met milieuvriendelijk asfalt in de Kerkham

Experiment met milieuvriendelijk asfalt in de Kerkham

Het voorste deel van de Kerkham werd eerder vernieuwd, bij de aanleg van een fietsstraat. Nu is de asfaltlaag vlakbij de Reinaertweg aan de orde. Foto: Geert Herman

Destelbergen - U las het hier gisteren nog: heel wat straten worden de komende weken geasfalteerd. Niet het prettigste werk, en ook niet echt milieuvriendelijk. Maar daar wordt werk van gemaakt : in de Kerkham zal dat voor het eerst gebeuren met een toplaag in lagetemperatuursasfalt. "Een experiment dat later zal geëvalueerd worden. Indien de kwaliteit niet voldoet, zal de aannemer de herstelling of de vervanging op zich nemen", klinkt het bij Openbare Werken.

De productie van gewoon asfalt verbruikt veel energie en stoot veel CO2 uit. Lagetemperatuurasfalt is gelukkig milieuvriendelijker dan gewoon asfalt. Door te kiezen voor lagetemperatuurasfalt daalt het energieverbruik en de CO2- uitstoot. Het wordt geproduceerd aan een temperatuur van slechts 120 – 130 °C in plaats van 160 – 190 °C, waardoor de asfaltcentrale 30 à 40 % minder CO2 uitstoot. Het asfalt is even goed van kwaliteit, maar wel iets duurder.

Binnenkort voelt u het zelf onder de wielen in de Kerkham, tussen de Bergenmeersstraat en de Reinaertweg. Voor aannemer Stadsbader overigens een experiment, dat gratis wordt uitgevoerd én opgevolgd. 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio