Wanneer is Thierry Neuville wereldkampioen? Stand van zaken voor superspannende Rally van Australië

Wanneer is Thierry Neuville wereldkampioen? Stand van zaken voor superspannende Rally van Australië

Foto: Photo News

Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe WRC) kan dit weekend de allereerste Belg worden die wereldkampioen rally wordt. Bij winst en minimum twee punten in de powerstage is de Belg zeker van zijn eerste wereldtitel. In alle andere gevallen wordt het telraam boven gehaald.

LEES OOK. Alle ogen in Australië gericht op Thierry Neuville: WK rally kent ongemeen spannende ontknoping

Het verschil tussen Ogier en Neuville bedraagt drie punten. Een zege brengt 25 punten op. Een tweede plaats 18. Vervolgens zijn er 15, 12, 10, 8, 6, 4, 2 en 1 punt te verdienen. Maar dan is er ook nog de powerstage waar extra punten te verdelen zijn. De winnaar krijgt vijf punten, de tweede vier, de derde drie, de vierde twee en de vijfde één punt.

Bij een gelijke stand wordt gekeken naar het aantal overwinningen en vervolgens het aantal tweede, derde, vierde plaatsen. Ogier won dit jaar vier rally’s, Thierry Neuville drie. Bij een gelijke stand is Neuville geen wereldkampioen, tenzij hij de rally van Australië wint en twee punten pakt in de powerstage. Bij winst van Ogier in die powerstage komen beide rijders op 227 punten en wonnen ze elk vier rally’s. Ogier en Neuville eindigden ook twee keer als tweede zodat de stand ook daar gelijk is. De derde plaats van Neuville in Corsica zou dan van doorslaggevend belang zijn. Ogier eindigde dit seizoen geen enkele keer als derde.

Het zou dus wel eens kunnen dat, voor het eerst in de geschiedenis van het WK rally, de beslissing valt in de allerlaatste klassementsrit van het kampioenschap. De laatste rit van de rally, van het kampioenschap is Wedding Bells, een klassieker van 7,16 km.

Corrigeer