De Gentenaar zoekt opnieuw naar het beste café van Vlaanderen: “Een goed café is bruin en de toiletten ruiken naar urine”

De Gentenaar zoekt opnieuw naar het beste café van Vlaanderen: “Een goed café is bruin en de toiletten ruiken naar urine”

Edmond Cocquyt Jr. (r.) : “In een goed café zijn de pinten fris en staat er schuim op als ze worden geserveerd.” Foto: YCS

Gent -

Wat is het beste café van Gent? Welk kroeg volgt De Viking, Picasso en ­Comis Sans op? Dat beslist u door te stemmen via de app van onze krant.

De best getapte pinten, de lekkerste droge worsten of het knapste personeel. Elke Gentenaar heeft zo zijn eigen reden om zijn stamcafé als het beste van Gent te omschrijven. Net als de voorbije jaren organiseert Het Nieuwsblad/De Gentenaar een online stemming. Zo bepaalt u mee welke kroeg De Viking (Heuvelpoort), Picasso (Lochristi) en Comic Sans (Klein Turkije) opvolgt als beste café van Gent en omstreken.

Om te weten waaraan een goed café moet voldoen, gingen we te rade bij nachtburgemeester en maker van caféplannen Edmond Cocquyt Jr. “Een goed café is een bruin café dat een beetje vuil is. In de toiletten hangen de lichte geur van urine en posters van culturele activiteiten.”

En de cafébaas? Die moet volgens Cocquyt Junior ‘zijne ­parlé’ hebben. Lees: alle voornamen van zijn vaste klanten kennen en nog voor ze binnenkomen weten wat die willen drinken. “En een goede bazin is een echte Gentse matrone. Een vrouw die goed in het vlees zit en wil weten wat er scheelt.”

En de pinten? “Ze moeten fris zijn en er moet nog schuim op staan als ze worden geserveerd. Ook belangrijk in een goed café: lollen. De cafébaas en iedereen aan de toog moet vettige moppen kennen. En de muziek moet juist luid genoeg staan. Lollen en parlé op de voorgrond, muziek op de achtergrond.”

Stemmen kan via deze link tot en met 24 november

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio