Succes duurt voort

Elfde seizoen ‘De Buurtpolitie’ komt eraan: “De formule? Het werkt gewoon”

Elfde seizoen ‘De Buurtpolitie’ komt eraan: “De formule? Het werkt gewoon”

Foto: Echte Verhalen :m De Buurtpolitie

Het tiende seizoen loopt op zijn einde, maar fans van ‘De Buurtpolitie’ hoeven niet te vrezen: de elfde jaargang staat al in de steigers. De scripted realityreeks van VTM lokt elke dag zo’n 400.000 kijkers, en blijft ook naast het scherm scoren. Wat het programma zo’n hit maakt? Dat weten zelfs de makers niet. “Als we de succesformule kenden, ­konden we ze oneindig kopiëren.”

De cijfers van Echte Verhalen: De Buurtpolitie ogen keer op keer ontzagwekkender. Als het tiende seizoen volgende week vrijdag afloopt, klokt de serie af op 620 afleveringen sinds 2014. Om u een idee te geven: F.C. De Kampioenen deed 21 jaar over 273 afleveringen. Ondanks het vroege uur en de concurrentie van Blokken, kijken dit seizoen zo’n 400.000 Vlamingen naar De Buurtpolitie. Geen verrassing dus dat een elfde reeks officieel op komst is. Die wordt zelfs op dit moment al opgenomen en komt in de loop van 2019 op VTM.

En de makers hebben nog meer reden tot juichen. Na twee langspeelfilms – beiden bioscoophits die flirtten met 160.000 bezoekers – komt er volgend najaar een derde. Begin dit jaar werd De Buurtpolitie verkocht aan Nederland. De stripreeks verkocht al 150.000 exemplaren, en de signeersessie van de cast op de Boekenbeurs was veruit de populairste.

Familiemoment

Maar de exacte succesfactoren aanduiden, dat kan ook de ploeg achter de show niet. “Moeilijk te zeggen wat de succesformule precies is”, zegt producent Kris Spaepen van productiehuis Zodiak Belgium. “Als we die zouden kennen, konden we ze oneindig kopiëren en het ene kijkcijferkanon na het andere maken. Zo simpel is het niet. De enige waarheid is dat De Buurpolitie gewoon wérkt.”

Wel heeft De Buurtpolitie een heel specifiek, hondstrouw publiek: jongeren. Op VTM Kids kwam er zelfs een spin-off. “Tijdens de eerste seizoenen merkten we inderdaad dat vooral jongeren ervan houden”, zegt Spaepen. “Een voordeel, want vooral zij kijken in de vooravond naar televisie. Maar omdat het bij hen zo in de smaak valt, is De Buurtpolitie een familiemoment geworden. De ouders kijken gewoon mee. Dat is ongetwijfeld een van de oorzaken van ons succes.”

Elfde seizoen ‘De Buurtpolitie’ komt eraan: “De formule? Het werkt gewoon”
Foto: Echte Verhalen: De Buurtpolitie

INFO

Echte verhalen: De BuurtpolitieVTM, 18.20 uur

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees