Minister Weyts (opnieuw) op het matje bij Peumans

Minister Weyts (opnieuw) op het matje bij Peumans

Foto: BELGA

Brussel -

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts heeft zich bij parlementsvoorzitter Jan Peumans moeten verantwoorden omdat hij informatie die was opgevraagd door CD&V-parlementslid Karin Brouwers eerst en vollediger aan de pers heeft bezorgd. Het is niet de eerste keer dat de N-VA-minister daarvoor op het matje wordt geroepen. Weyts zelf zegt dat het niet zijn bedoeling is “afspraken met het Vlaams parlement met de voeten te treden” en verwijst naar de stortvloed aan vragen die zijn kabinet jaarlijks krijgt.

Waar gaat het over? Op 24 september dient CD&V-parlementslid Karin Brouwers in het parlement een schriftelijke vraag in naar aanleiding van een dodelijk ongeval met een 15-jarige fietser op de Haachtsesteenweg in Boortmeerbeek/Haacht. Op 26 oktober krijgt Brouwers het antwoord van bevoegd minister Weyts. Daarin staat onder meer dat het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) contact heeft opgenomen met de lokale politie en dat “mogelijke maatregelen onderzocht worden”.

“Pers krijgt eerder informatie dan parlementslid”

“Maar nog voor ik dat antwoord kreeg, stond er al veel meer en ook betere informatie van Weyts in de kranten”, legt Karin Brouwers uit. Zo stond inderdaad al voor 26 oktober in verschillende kranten te lezen dat er op de bewuste plek werk zal gemaakt worden van vrijliggende fietspaden en dat er getart zal worden met onteigeningsprocedures. “Dat vind ik er echt over. De pers krijgt eerder en meer informatie dan een parlementslid. Het werk van parlementsleden moet gerespecteerd worden. Het is niet de eerste keer dat Weyts dit doet”, aldus Brouwers.

De CD&V-politica kaartte de zaak aan bij parlementsvoorzitter Jan Peumans. Die tikte Weyts in het verleden al meermaals op de vingers voor vergelijkbare kwesties. De laatste keer stond in de brief van Peumans zelfs te lezen: “Geen enkele inbreuk kan en zal nog worden getolereerd”.

Quasi onmogelijk

In zijn schriftelijke antwoord aan Peumans erkent Weyts dat hij “elementen” van informatie uit de schriftelijke vraag van Brouwers aan de pers heeft bezorgd. “Het is evenwel verre van mijn bedoeling om afspraken met het Vlaams Parlement met de voeten te treden”, klinkt het.

Weyts verwijst naar de lawine aan schriftelijke vragen die zijn kabinet te verwerken krijgt: 1.455 op één jaar. “Het is quasi onmogelijk om bij elke persvraag of wel initiatief dan ook, eerst in de bulk van schriftelijke vragen te duiken om te checken of aangaande het onderwerp een vraag werd ingediend of recent beantwoord”, legt de N-VA-minister uit.

Corrigeer

MEER NIEUWS