Leider harde Brexiteers zegt vertrouwen in May op: “Denk dat we May vrij snel kunnen vervangen”

Leider harde Brexiteers zegt vertrouwen in May op: “Denk dat we May vrij snel kunnen vervangen”

Foto: AFP

Brussel -

De Britse premier Theresa May krijgt straks hoogstwaarschijnlijk een motie van wantrouwen in het parlement nu ook Jacob Rees-Mogg een brief heeft ingediend waarin hij het vertrouwen in de premier opzegt. De leider van het hardline-Brexitkamp in de Conservatieve partij is ervan overtuigd dat de partij May “vrij snel” kan vervangen. Voormalig Brexitminister David Davis of de controversiële ex-minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson zouden een goede keuze zijn, vindt hij.

De European Research Group, de groep van een vijftigtal harde brexiteers bij de Tories van Theresa May, plant een ‘coup’ tegen de eerste minister. Om een motie van wantrouwen in het parlement te forceren, moet in totaal 15 procent van de Conservatieve parlementsleden – nu zijn dat er 48 – een brief indienen bij het partijbureau.

Tientallen parlementsleden hebben dat intussen al gedaan, melden Britse media. Nu heeft ook ERG-leider Jacob Rees-Mogg zijn vertrouwen in de premier opgezegd. “Uw woorden en uw daden komen niet langer overeen”, klonk het eerder in het Lagerhuis. “U zegt dat we de douane-unie zouden verlaten. Annex 2 (van het voorlopige akkkoord, nvdr.) zegt iets anders. U zegt dat u de integriteit van het Verenigd Koninkrijk zou bewaren. Een heel protocol zegt iets anders. U zegt dat we niet langer onder de jurisdictie van het Europees Gerechtshof zouden vallen. Artikel 174 zegt iets anders.”

LEES OOK. Britse premier May zwaar onder vuur genomen in Lagerhuis: “Dit akkoord betekent het einde van het Verenigd Koninkrijk”

Leider harde Brexiteers zegt vertrouwen in May op: “Denk dat we May vrij snel kunnen vervangen”
Foto: REUTERS

Volgens de BBC is een motie van wantrouwen in de premier daardoor “nagenoeg onafwendbaar”, maar een ander ERG-parlementslid heeft intussen al verklaard dat er “meningsverschillen” zijn tussen de parlementsleden, en dat niet iedereen van plan is een brief in te dienen.

Komt de ERG toch aan 48, dan komt er een stemming onder alle Conservatieve parlementsleden. May moet dan minstens de helft van haar partijgenoten – 159 om precies te zijn – achter zich zien te scharen.

Volgens Rees-Mogg zal de 48 gehaald worden, “al hoeft dat niet per se vandaag te zijn”. De Conservatieve partij moet dan op zoek naar een nieuwe premier. Maar ERG-leider Rees-Mogg denkt niet meteen aan zichzelf, zei hij aan de verzamelde pers. “Dit heeft niks te maken met persoonlijke ambitie, wél met de ambitie om een Brexit waar te maken.”

Nieuwe verkiezingen?

Leider harde Brexiteers zegt vertrouwen in May op: “Denk dat we May vrij snel kunnen vervangen”
Volgens Rees-Mogg zit er een “hele resem aan talent” in de Conservatieve partij om premier te worden. Foto: REUTERS

Haalt May het niet, dan moeten de Tories op zoek naar een nieuwe leider. Ze krijgen dan veertien dagen de tijd om een nieuwe regering te vormen. Als dat niet lukt, wordt het parlement ontbonden en komen er nieuwe verkiezingen.

Volgens Rees-Mogg zit er een “hele resem aan talent” in de Conservatieve partij, onder wie oud-ministers Boris Johnson en David Davis. De Britse regering moet nu eerst en vooral terug naar Brussel om er aan te kondigen dat er geen Brexitdeal komt, zei hij tot slot. Brussel en Londen moeten dan handel drijven volgens de regels van de Wereldhandelsorganisatie WTO. Nu hebben de Britten “niet de juiste dingen gevraagd”. “De onderhandelingen werden gevoerd door Downing Street, niet door Dominic Raab (de pas opgestapte Brexitminister, red.)”

De regeringscrisis is het gevolg van het voorlopige Brexitakkoord dat de Europese en Britse onderhandelaars hebben afgeklopt. Premier May kreeg woensdagavond nog de steun van haar regering, maar die brokkelt nu gestaag af.

Corrigeer

NIEUWS