Te verlegen voor de dokter? Deze ‘automaat’ controleert op teelbalkanker

© Testicular Cancer New Zealand

In Nieuw-Zeeland kunnen mannen voortaan hun testikels laten controleren op teelbalkanker, ook als ze te verlegen zijn om daarvoor naar de dokter te gaan. De ‘Testimatic’ is een soort automaat waarin - verrassing - gewoon een dokter zit.

ehu

Het opvallende hokje staat dit weekend op de Big Boys Toys, een beurs in Auckland die traditioneel door veel mannen bezocht wordt. Wie wil, kan er achter een gordijntje plaatsnemen, zijn broek laten zakken en een volstrekt anonieme teelbalscreening ondergaan. Geen hypertechnologische scan van je edele delen, maar simpelweg een uroloog van wie enkel de handen naar buiten komen. Nauwelijks enkele minuten later weet je of er bijkomend onderzoek nodig is.

© Testicular Cancer New Zealand

Het project is door de gezondheidsorganisatie Testicular Cancer New Zealand opgezet om teelbalkanker onder de aandacht te brengen. Die kanker is doorgaans erg goed te behandelen, maar alles hangt af van hoe vroeg de diagnose valt. Volgens de organisatie geneest 90 procent van de patiënten. Als de kanker in een vroeg stadium wordt vastgesteld, loopt dat percentage op tot 99 procent.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen