Roberto Martinez: “Eén van de mooiste doelpunten die je zal zien in de Nations League”

In een korte persconferentie na de 2-0-zege tegen IJsland was bondscoach Roberto Martinez vol lof voor doelpuntenmaker Michy Batshuayi. Maar ook zijn defensie kreeg een pluim.

“In de eerste helft lieten we IJsland te veel hun spel spelen”, aldus de bondscoach van de Rode Duivels. “Gelukkig hielden we toen de nul. We verdedigden goed en Courtois redde die enige kans. Ik vond het een goede prestatie van onze defensie.”

Het was wachten tot 65e minuut eer er een doelpunt wilde vallen. Na een schitterende opening van Eden Hazard op Thomas Meunier kon Batshuayi van dichtbij niet meer missen: 1-0.

“Het doelpunt dat we scoorden was één van de mooiste die je zal zien in de Nations League”, aldus Martinez. “Het was nochtans moeilijk voor Batshuayi. Hij heeft hard gewerkt en was klaar toen hij klaar moest zijn. Om te scoren bedoel ik.”

Tegen een stug en defensief IJsland was het niet altijd oogstrelend. Voor de pauze werden de oplossingen vaak niet gevonden. “Een moeilijke wedstrijd, maar dat hadden we ook verwacht. IJsland is defensief sterk, dat tonen ze al jaren. We moesten aanvallend dus wel geduldig zijn en wachten op de kansen, terwijl we verdedigend niets weggaven. Dat stemt me tevreden. Na de rust scoren we dan een fantastisch doelpunt, één van de mooiste die je in de Nations League zal zien.”

Michy Batshuayi speelde zich in de kijker door beide doelpunten voor zijn rekening te nemen, nummers elf en twaalf voor de Rode Duivels. Ongetwijfeld een opsteker voor Batsman, na een moeilijke periode bij Valencia. “Nochtans was het een moeilijke match voor een nummer 9: IJsland stond met drie centraal achterin en daarvoor nog een verdedigende middenvelder. Michy was echter geduldig en liep niet uit positie. Zo kwam hij in de tweede helft op de juiste plaats om te scoren. In zo’n wedstrijden moet je wachten op dat moment en dat heeft hij ook gedaan”, besloot de bondscoach.

“Het zal anders zijn in Zwitserland”

Voor de Rode Duivels rest nu enkel nog de verplaatsing naar Zwitserland, over drie dagen in Luzern. Bij minstens een gelijkspel zijn de troepen van Roberto Martinez dan altijd zeker van de kwalificatie voor de Final Four, die volgend jaar gespeeld wordt. Ook bij een nipte nederlaag met één doelpunt verschil is in bepaalde scenario’s de kwalificatie nog mogelijk, dankzij de 2-1 zege van vorige maand in Brussel. De Zwitsers hebben momenteel in de stand drie punten minder.

“In Zwitserland gaan we voor de winst”, was de bondscoach duidelijk. “Het zal anders zijn dan vandaag. We zullen goed moeten zijn. Zij hebben ook graag de bal en met Xhaka en Shaqiri beschikken ze over vaardige spelers. Die ploeg speelt ook al jaren samen en ze begrijpen mekaar. Voor ons is een draw voldoende, maar wij gaan niet naar Zwitserland om op een gelijkspel te speculeren. We zullen op ons best moeten zijn.”

IJslandse bondscoach wil “leren uit zo’n wedstrijden”

IJsland sluit de eerste editie van de UEFA Nations League puntenloos af. De IJslanders, die voor de wedstrijd al zeker waren van degradatie naar de B-divisie, konden dit jaar geen enkele wedstrijd met inzet winnen en na vier vette jaren lijkt de neergang definitief ingezet. “België heeft een fantastisch team en wij leren uit zo’n wedstrijden”, bleef bondscoach Erik Hamrén opvallend positief.

“Ik had het al gezegd op de persconferentie voor de wedstrijd dat er een verschil is tussen België en IJsland, respectievelijk de nummers 1 en 36 op de FIFA-ranking. België heeft ook die klasse getoond. We wisten dat zij de bal gingen hebben en dat wij moesten verdedigen en mikken op de counter. Toen het 1-0 stond waren we er zo een keer dichtbij en als je een resultaat wil tegen zo’n team, moet je die kansen afmaken.”

IJsland miste al een halve ploeg door blessures en zag tijdens de opwarming dan ook nog eens Alfred Finnbogason uitvallen. “Ik kan dan ook niet anders dan tevreden zijn met onze prestatie. Hun vervangers hebben het goed gedaan. We zitten met een aantal jonge, talentvolle spelers in onze kern en zij hebben een mooie toekomst voor zich.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.

UEFA Nations League Divisie A - Groep 2

Vorige speeldag

Speeldag 6

GS W V G DS P
1 Zwitserland 4 3 1 0 14/5 9
2 België 4 3 1 0 9/6 9
3 IJsland 4 0 4 0 1/13 0