Vakbonden kondigen acties aan tegen pensioenhervorming tussen 10 en 14 december

Vakbonden kondigen acties aan tegen pensioenhervorming tussen 10 en 14 december

Archiefbeeld Foto: Bart Dewaele

In verscheidene sectoren zal tussen 10 en 14 december actie worden gevoerd tegen de pensioenplannen van de regering en de houding van de werkgevers. Ook stakingen zijn daarbij niet uitgesloten.

In verscheidene centrales worden plannen gesmeed om tussen 10 en 14 december actie te voeren. Dat is alvast het geval in de metaal- en textielsectoren, zegt William Van Erdeghem, voorzitter van ACV Metea. “Het hele pallet zal worden opengetrokken. Van het uitdelen van pamfletten, het houden van ondernemingsraden en personeelsvergaderingen tot stakingen”, aldus Van Erdeghem.

Doelwit van de vakbondsacties is de eindeloopbaanproblematiek, aldus de ACV-secretaris. Concreet doelt Van Erdeghem op het afspringen van het overleg over de zware beroepen, het verstrengen van de SWT-regels en de toegang tot de landingsbanen. Met de acties willen de bonden bovendien hun eis tot vrije loononderhandelingen kracht bijzetten. Behalve de regering worden ook de werkgevers geviseerd. “We nemen het hen kwalijk dat ze aan de zijlijn zijn blijven staan”. Zo sprong vorige week het overleg tussen de bonden en de werkgevers over de zware beroepen af.

Idem bij de voedings- en dienstenbedrijven, zegt Pia Stalpaert, voorzitter van ACV Voeding en Diensten. Het afspringen van het overleg over de zware beroepen ligt de leden zwaar op de maag. “Het is voor onze leden een erg belangrijk dossier. In de voeding werken veel mensen in koude temperaturen. En ook schoonmaaksters hebben een zwaar beroep.”

ACV Voeding en Diensten gaat daarom ook actievoeren, op 14 december. Bij de grote voedingsbedrijven zal het wellicht tot stakingen komen, maar ook in bijvoorbeeld bewakings- en schoonmaakbedrijven is dat niet uitgesloten.

Op Twitter kondigt ABVV-voorzitter Robert Vertenueil een nationale actiedag aan op 14 december, waarbij stakingen mogelijk zijn. Van 10 tot 14 december zullen in gemeenschappelijk front acties in de sectoren plaatsvinden, bevestigt hij.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees