Theresa May blijft geloven in Brexit-akkoord: “Belang van het land moet op de eerste plaats komen”

Theresa May blijft geloven in Brexit-akkoord. Video: Het Nieuwsblad

Theresa May blijft geloven in het Brexit-akkoord dat ze woensdagavond afsloot met de Europese Unie. Dat heeft de Britse premier gezegd op een persconferentie. May was donderdag zwaar onder vuur komen te liggen nadat het door haar bedongen Brexit-akkoord te licht bevonden werd in het Britse Lagerhuis, waardoor zelfs haar partijgenoten het vertrouwen in de eerste minister opzegden. “Maar ik ga dit uitzitten”, zei May.

Theresa May blijft geloven in Brexit-akkoord: “Belang van het land moet op de eerste plaats komen”
Foto: REUTERS

Na een turbulente dag voor Theresa May stapte de Britse premier enthousiast en weerbaar naar het spreekgestoelte voor een persconferentie. Ze noemde haar job als premier tijdens de persconferentie “een eer en een privilege, maar ook een bijzonder grote verantwoordelijkheid”. “Het belang van ons land moet op de eerste plaats komen, niet dat van partijen of van mijzelf.”

De verdeeldheid binnen haar regering en zelfs haar partij noemt May niet onoverkomelijk. “Ik ben niet rancuneus tegenover mijn collega’s die inmiddels opgestapt zijn. Zij zien de zaken anders. Ze moeten doen wat ze juist vinden, net zoals ik dat doe. Ik ben hen dankbaar voor wat ze gedaan hebben, maar ik geloof in elke vezel van mijn lichaam dat de koers die ik uitgezet heb voor ons land en de Britten de juiste is. Maar het is heel erg belangrijk dat we de rangen uiteindelijk weer verenigen, anders komt er heel veel onzekerheid.”

May verdedigde haar akkoord met hand en tand. Ook nadat heel wat journalisten hun twijfels uitten over de turbulente zitting in het Lagerhuis van eerder vandaag, bleef ze er positief over en maakte ze soms zelfs een grapje. “Het is een ingewikkelde zaak en we gaan er met de andere parlementsleden nog stevig over onderhandelen. Leiderschap draait rond de juiste beslissingen nemen, niet de gemakkelijke beslissingen. Dat doe ik. Ik ga dit uitzitten”, sprak de premier zelfverzekerd.

Een tweede referendum komt er volgens haar niet. “De mensen hebben gesproken en hun wens was duidelijk: de Europese Unie verlaten. We gaan de Europese Unie verlaten, en we gaan dat doen op 29 maart 2019.”

De Britse premier kondigde ook nog aan dat er binnenkort vervangers voor de opgestapte ministers benoemd zullen worden. Een journalist legde haar het gerucht voor dat minister van Milieu Michael Gove, die een boegbeeld is in het Brexit-verhaal, de nieuwe Brexit-minister zou worden. Ze weigerde daarop in te gaan.

Tumult

Theresa May had donderdagmiddag het Britse Lagerhuis toegesproken: de Britse premier verdedigde met vuur het Brexit-akkoord dat ze woensdag met de Europese Unie sloot, maar werd in een tumultueuze zitting langs alle kanten aangevallen.

LEES OOK. Britse premier May zwaar onder vuur genomen in Lagerhuis, vertrouwensstemming dreigt: “Dit akkoord betekent het einde van het Verenigd Koninkrijk”

Het lijkt bijgevolg erg onwaarschijnlijk dat May een parlementaire meerderheid voor het voorstel bij elkaar kan krijgen. Sterker nog: er dreigt nu ook een opstand onder haar eigen Conservatieve parlementsleden. Enkele ministers uit haar regering stapten donderdag op en al zeker 14 parlementsleden hebben een brief ingediend waarin ze het vertrouwen in May opzeggen. Als er 48 van die brieven ingediend worden, moet er gestemd worden over de positie van de premier.

LEES OOK. Dit staat er in het 585 pagina’s tellende Brexit-akkoord van Theresa May en de EU

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees