Burgemeester woedend over vrijlating valse dakwerkers door Franstalige rechter: "Hier bestaat een term voor: schuldig verzuim"

Burgemeester woedend over vrijlating valse dakwerkers door Franstalige rechter: "Hier bestaat een term voor: schuldig verzuim"

Foto: Belga

Dilbeek -

Burgemeester Willy Segers (N-VA) is absoluut niet te spreken over de beslissing van een Brusselse Franstalige onderzoeksrechter om drie ‘valse dakwerkers’ na verhoor vrij te laten zonder enig gevolg. Het trio werd deze week opgepakt in Dilbeek.

Het kan verkeren. In dezelfde week dat de nieuwe coalitie tussen N-VA met Open-VLD aankondigde dat het de komende jaren nog veel meer zal inzetten op veiligheid, beslist een Franstalige onderzoeksrechter in Brussel om drie ‘valse dakwerkers’ die eerder deze week in Groot-Bijgaarden bij de kraag werden gevat, na verhoor opnieuw vrij te laten zonder inverdenkingstelling. Dat ondanks aanwijzingen van hun valse praktijken.

De politie van Dilbeek had eerder deze week op Facebook aangekondigd dat ze het trio had ingerekend in de Stichelgatstraat en overgeleverd aan het parket Halle-Vilvoorde. Een belangrijke zet, want ondanks de vele klachten over dergelijke praktijken in de ruime regio glippen deze mannen vaak door de mazen van het net.

Sluwe bedriegers

Het gaat dan ook om sluwe bedriegers. De zogenaamde dakwerkers bellen meestal bij oudere en goedgelovige mensen aan om te melden dat er een probleem is met hun dak. Vervolgens stellen ze voor om het probleem te herstellen, waarbij toevallig vaak extra ‘mankementen’ worden vastgesteld. De mannen verdwijnen vervolgens nog voor de dure werken goed en wel begonnen zijn met het betaalde voorschot. In sommige gevallen worden de werken wel afgewerkt, maar zijn ze heel pover uitgevoerd.”

Dat het trio werd vrijgelaten, is volgens burgemeester Willy Segers een gevolg van de gebrekkige splitsing van het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde. Anderstalige verdachten die worden opgepakt in de regio Halle-Vilvoorde kunnen volgens de taalwet immers nog altijd kiezen om hun zaak voor een Franstalige Brusselse onderzoeksrechter te brengen.

Daar knelt het schoentje, want volgens Segers zijn deze onderzoeksrechters eerder bezig met de grootstedelijke problemen en hebben ze veel minder voeling met de problemen in de Vlaamse rand.

“Schuldig verzuim”

“Zij hebben vaak ook tijdgebrek en zien dergelijke feiten vaak als gewoon kleine ‘faits divers’, waardoor ze veel te laks zijn. Aan de slachtoffers wordt helemaal niet gedacht”, zegt hij. “Opnieuw bewijst dergelijke uitspraak welke kloof er gaapt tussen de aanpak van de procureur en de lokale politiekorpsen in Halle-Vilvoorde en het lamentabele vervolgbeleid bij de Brusselse Franstalige justitie. Dat is echt niet de eerste keer dat op die wijze knap en efficiënt politiewerk op bespottelijke wijze wordt tenietgedaan. Daar bestaat volgens mij een term voor: ‘schuldig verzuim’.”

Eigen rechtbanken

Segers, en bij uitbreiding de hele N-VA, blijft pleiten voor eigen rechtbanken in Halle-Vilvoorde zodat het parket van Halle-Vilvoorde verdachten kan laten berechten in Halle-Vilvoorde in de plaats van in Franstalige Brusselse rechtbanken. “Dat lost voor alle duidelijkheid niet alle problemen op, maar zou al een zeer goede stap in de goede richting zijn.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees