Steven Vanackere is nieuwe directeur van Nationale Bank, hervorming moet meer vrouwen aan top krijgen

Steven Vanackere is nieuwe directeur van Nationale Bank, hervorming moet meer vrouwen aan top krijgen

Foto: ISOPIX

Brussel -

Het kernkabinet heeft donderdag de benoeming van CD&V-senator Steven Vanackere tot directeur bij de Nationale Bank bevestigd. Dat bevestigt de woordvoerder van premier Charles Michel. De regeringstop gaf ook groen licht voor een hervorming bij de bestuursorganen van de Nationale Bank, om zo meer vrouwen aan de top van de instelling te krijgen.

De voordracht van ex-minister van Financiën Vanackere (CD&V) als directeur bij de Nationale Bank zorgde voor veel kritiek. Hij vervangt immers Marcia De Wachter, de laatste vrouw uit het bestuur van de Nationale Bank.

LEES OOK. “Vrouwen hebben echt geen benoeming uit medelijden meer nodig”

De regeringstop heeft nu beslist dat er een hervorming komt die op termijn moet zorgen voor meer vrouwen in de bestuursorganen van de Nationale Bank. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) legde daarover vorige week een voorstel op tafel.

In de Kamer zei Van Overtveldt vorige wek dat hij het college van censoren wil afschaffen, waardoor het aantal functies bij de NBB op termijn zou dalen van 26 naar 14. De regentenraad zou een meer controlerende functie krijgen (een soort raad van bestuur worden) en daarin zou, zoals in andere beursgenoteerde bedrijven, minstens één derde van de leden vrouw moet zijn.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees