‘Super-Aarde’ gevonden in onze kosmische achtertuin

‘Super-Aarde’ gevonden in onze kosmische achtertuin

Foto: EPA-EFE

Rond de dichtstbijzijnde enkelvoudige buurster van onze Zon draait een planeet die minstens 3,2 keer zoveel massa heeft als de onze, een ‘Super-Aarde’ genoemd. Dat heeft de Europese Zuidelijke Sterrenwacht ESO meegedeeld.

De exoplaneet draait rondom de Ster van Barnard, op nauwelijks zes lichtjaar van ons. De verzamelde gegevens wijzen erop dat het hemellichaam een “Super-Aarde” zou kunnen zijn, met minstens 3,2 keer zoveel massa als de Aarde, en die in ongeveer 233 dagen om de ster draait. De Ster van Barnard, de moederster, is een rode dwerg: een koele ster van geringe massa die maar weinig licht uitstraalt. De planeet ontvangt slechts twee procent van de hoeveelheid licht en energie die de Aarde van de Zon ontvangt.

Hoewel de afstand tot zijn moederster relatief klein is - slechts 0,4 keer de afstand tussen de Aarde en de Zon - bevindt de exoplaneet zich dicht bij de “sneeuwlijn” - de zone waar vluchtige stoffen zoals water kunnen condenseren tot vast ijs. Deze ijskoude, schemerige wereld zou een temperatuur van -170 graden kunnen hebben, en is daarmee niet geschikt voor leven zoals wij het kennen, aldus de ESO.

Eén exoplaneet bevindt zich nog meer nabij, op iets meer dan vier lichtjaar. Maar die planeet beweegt rond Proxima Centauri, een ster die deel uitmaakt van het drievoudig stersysteem Alfa Centauri.

‘Super-Aarde’ gevonden in onze kosmische achtertuin
Foto: EPA-EFE
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S