Na dikke maand zwijgen zegt verdachte van kotmoord dat hij onschuldig is, maar onderzoek spreekt dat tegen

Na dikke maand zwijgen zegt verdachte van kotmoord dat hij onschuldig is, maar onderzoek spreekt dat tegen

Van links naar rechts: verdachte Mohammad Musawi en slachtoffers Youlia Soboleva en Nessar Jamshidi.

Kortrijk -

De man die al anderhalve maand in de cel zit als verdachte voor de dubbele moord op een studentenkot in Kortrijk, beweert nu dat hij onschuldig is. Mohammad Musawi (20) zegt dat hij zijn ex-vriendin en zijn beste vriend níét in koelen bloede vermoord heeft, maar dat hij op een passioneel drama stootte en zich moest verdedigen. Het parket hecht daar weinig geloof aan: “De vaststellingen van het labo en de wetsdokter zijn klaar en duidelijk.”

Anderhalve maand lang heeft Mohammad Musawi gezwegen tegenover het gerecht. Sinds de dubbele moord in het studentenkot ontdekt werd en hij als hoofdverdachte werd opgepakt, beriep de jonge Afghaan zich op zijn zwijgrecht. Tot deze week. Afgelopen woensdag is Musawi een hele dag ondervraagd door de speurders, nadat hij zelf had aangegeven dat hij eindelijk wilde praten.

Op 1 oktober troffen speurders de jonge Afghaan Nessar Jamshidi (18) dood aan op de gelijkvloerse verdieping van het studententehuis. In zijn kamer vonden ze de jonge studente Youlia Soboleva (19) dood terug, vermoord met 28 messteken. Camerabeelden brachten de speurders diezelfde dag nog naar Musawi.

LEES OOK. Hoe drie jonge levens een dramatisch einde kenden in Kortrijk: reconstructie van de kotmoord

Volgens de Kortrijkse speurders ging het om een passioneel drama. Youlia Soboleva was eerst twee jaar samen geweest met de Afghaan Nessar Jamshidi. Afgelopen zomer had ze een kortstondige relatie gehad met Musawi.

Tegenover zijn familie en zijn vrienden vertelde Musawi de afgelopen weken wél wat er – volgens hem althans – gebeurd was. Verschillende kennissen vertelden aan onze krant wat hij daarbij verklaarde. Volgens Musawi zat hij die bewuste avond samen met zijn twee vrienden op de studentenkamer van Jamshidi. Maar omdat Soboleva en Jamshidi ruzie hadden, liet hij hen alleen. Camerabeelden zouden moeten aantonen dat Soboleva nog leefde toen hij het studentenhuis verliet.

“Maar ik maakte me daarna zorgen omdat Youlia me geen berichtje meer stuurde, zoals ze beloofd had”, aldus Musawi. Daarom zou hij zijn teruggekeerd naar het kot. Volgens zijn verklaringen ontdekte hij daar dat Jamshidi zijn vriendin had gedood. Daarmee beticht hij zijn beste vriend van de moord. Volgens Musawi werd hij daarna aangevallen en kwam het tot een vechtpartij. Dat hij Jamshidi daarbij neerstak, was volgens hem louter zelfverdediging.

Waarom hij dan anderhalve maand bleef zwijgen tegenover het gerecht, blijft onduidelijk. Het parket blijft overtuigd van de schuld van Musawi. “De piste dat Jamshidi het meisje gedood zou hebben, klopt niet met onze feitelijke vaststellingen”, zegt Tom Janssens van het parket West-Vlaanderen. Hij verwijst daarmee naar het sporenonderzoek dat op de plek van de misdaad gebeurd is, onder meer op de bloedsporen. “Uit dat onderzoek blijkt dat de verdachte de beide personen heeft gedood. De vaststellingen van de wetsdokter en het labo zijn klaar en duidelijk. Hij is verantwoordelijk voor de beide overlijdens.”

Meester Bruno Soenen, de advocaat van Musawi, wilde gisteren niet reageren.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees