Presentator ziet in ‘Reizen Waes’ praktijk die hij al jaren bestrijdt

Tom Waes met pijn in het hart op zeehondenjacht

Tom Waes met pijn in het hart op zeehondenjacht

Foto: © VRT- Bert Ceulemans

Tom Waes (50) is voor het vierde seizoen van Reizen Waes op zeehondenjacht gegaan. Dat is opmerkelijk, want de tv-maker is al jaren ambassadeur van een organisatie die een verbeten strijd levert tegen die jacht.

Op 16 december gaat op Eén het vierde seizoen van start van Reizen Waes, het populaire reisprogramma van Tom Waes. Het wordt een Reizen Waes Europa, waarin de tv-maker naar Noord-Ierland, Spanje, Polen, Isle of Man, IJsland, Azerbeidjan en Oekraïne gaat. En hij bezoekt ook Groenland, waar Inuit wonen. Waes ging samen met hen op zeehondenjacht, en moest toekijken hoe een Inuit vanop een paar honderden meters twee zeehonden met twee kogels doodschoot.

Voor Tom Waes was het ongetwijfeld even slikken: hij is al jaren ­ambassadeur van Sea Shepherd, een internationale non-profitorganisatie die het leven in zee wil beschermen. Sea Shepherd is fel gekant tegen de jacht op zeehonden en de handel in afgeleide producten, zoals vlees en bont. Waes werpt dat ook op tegenover de mannen met wie hij op jacht ging. “Als ambassadeur van Sea Shepherd zou ik tégen die zeehondenjacht moeten zijn”, zegt Waes in Psycho­logies, een blad dat tweemaandelijks verschijnt. “Maar daar besef je dat die mensen geen andere keuze hebben. Er ís niets anders. De grond is be­vroren, ze kunnen niets kweken, ze kunnen alleen leven van de visvangst en de zeehondenjacht. Natuurlijk was het hard om te zien, maar dit is geen commerciële jacht. Dit is een kwestie van overleven”. De zeehondenjacht is wel streng gereglementeerd. De Inuit schieten alleen wat ze nodig hebben om te overleven.

Ruzie met gids

Voor bestemming Oekraïne trekt Tom Waes een dubbelaflevering uit. Een gewone aflevering van Reizen Waes Europa neemt normaal tien ­opnamedagen in beslag, in Oekraïne verbleef Waes drie weken. De tv-maker at er groenten uit de moestuin van een 86-jarige dame die een jaar na de kernramp in Tsjernobyl, in 1986, opnieuw in haar huis was gaan wonen.

Hij kreeg er ook ruzie met zijn gids, die de verhalen van een aantal getuigen niet uit het Russisch wou ver­talen. De man zei dat Waes die ­mensen niet moest interviewen. In Psychologies vertelt Waes dat hij zich daar niet bij neerlegde: “Ik antwoordde dat we daar wel zelf over zouden beslissen en dat hij geen moeite moest doen om verkeerd te vertalen, want dat we hun verhaal thuis konden ondertitelen. Toen was het hek van de dam. Die ruzie gaan we ook uitzenden. Je moet gewoon eerlijk zijn, punt.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees