Consumentenorganisatie wil veranderen van pensioenspaarfonds gratis maken

Test Aankoop: “BNP Paribas Fortis gijzelt de pensioenspaarder”

Test Aankoop: “BNP Paribas Fortis gijzelt de pensioenspaarder”

Foto: IMAGEGLOBE

BNP Paribas Fortis vraagt vanaf januari 2019 een vergoeding van 150 euro aan klanten die hun pensioenspaarfonds willen verhuizen naar een andere bank. “Ongehoord”, vindt Test Aankoop. “De bank gijzelt zo zijn spaarders en zet een rem op de eerlijke concurrentie”, luidt het. De consumentenorganisatie vraagt daarom aan minister van Financiën Johan Van Overtveldt om dergelijke overgang gratis te maken.

“Om het pensioensparen bij de bevolking te stimuleren, heeft de wetgever een fiscaal gunstig kader gebouwd. Zo levert elke storting in een pensioenspaarfonds een belastingvoordeel van 30 procent als je 960 euro stort (per jaar) en 25 procent als je tussen de 960 en de 1.230 euro op de rekening van het fonds plaatst”, aldus Test Aankoop.

Pensioensparen is een groot succes: volgens cijfers van bankenfederatie Febelfin doen liefst vier miljoen Belgen eraan mee. “Keerzijde van de medaille is dat de consument maar liefst 33 procent belastingen betaalt wanneer hij de pensioenreserves vroegtijdig (voor zijn 60ste verjaardag, nvdr.) opvraagt. De spaarder die niet meer tevreden is met de prestaties van het fonds of de manier waarop het fonds wordt beheerd, kan zijn deelbewijzen dus niet verkopen zonder fiscaal zwaar belast te worden. Het overbrengen van de waarde van het fonds naar een fonds bij een andere bank is daarentegen altijd mogelijk en kan interessant zijn.”

150 euro

Wie een effectenrekening bij BNP Paribas Fortis heeft en die wil overzetten naar een andere bank, zal daar vanaf 1 januari 150 euro voor betalen aan de bank. “Een verdubbeling van de kosten en totaal onredelijk”, klinkt het bij Test Aankoop.

Vooral het aanrekenen van die som voor het overbrengen van de waarde van het ene pensioenspaarfonds naar een andere bank, is de consumentenorganisatie een doorn in het oog. “Door zo’n kost aan te rekenen wanneer de klant wil wegstappen, gijzelt BNP Paribas Fortis als het ware de consument en zet het een rem op de eerlijke concurrentie. Totaal ongehoord, te meer omdat het gaat om een door de overheid gesubsidieerd principe waar de banken goed geld aan verdienen. Bovendien verantwoordt BNP Paribas Fortis niet waarom een dergelijke hoge kost die veel verder gaat dan de louter administratieve kost voor een dergelijke handeling verantwoord is”, zegt woordvoerder Simon November.

“De bank verdient uiteraard ook geld aan de instapkosten en de beheerskosten. In het geval van BNP Paribas Fortis wordt jaarlijks naar schatting 55 miljoen euro opgestreken aan beheerskosten van het pensioenspaarfonds van de bank. Toegegeven, een deel ervan moet effectief worden besteed aan het beheer ervan maar een grote tranche verdwijnt in de algemene middelen van de bank.”

De consumentenorganisatie zal dan ook een schrijven richten aan minister van Financiën, Johan Van Overtveldt, om hem te verzoeken werk te maken van een gratis transfer van de waarde van het ene pensioenspaarfonds naar het andere.

Corrigeer

NIEUWS