N-VA, Groen en CD&V gaan samen Oost-Vlaanderen besturen: dit zijn de nieuwe bestuurders

N-VA, Groen en CD&V gaan samen Oost-Vlaanderen besturen: dit zijn de nieuwe bestuurders

Foto: bst

Gent / Sint-Niklaas / Wetteren / Lebbeke / Haaltert / Evergem - N-VA, Groen en CD&V hebben vrijdag een nieuwe bestuursploeg gelanceerd voor de provincie Oost-Vlaanderen. De drie partijen zullen samen de provincie besturen de komende zes jaar. Godsdienstleraar Kurt Moens (N-VA) uit Evergem wordt eerste gedeputeerde.

De provincie Oost-Vlaanderen krijgt een volledig nieuwe bestuursploeg. SP.A en Open VLD, die de voorbije zes jaar de provincie bestuurden met CD&V, belanden in de oppositie de Oost-Vlaamse provincieraad.

N-VA, Groen en CD&V beslisten kort na de verkiezingen van 14 oktober al om samen te onderhandelen over een akkoord. Vrijdag zijn de nieuwe gedeputeerden voorgesteld in het provinciehuis in Gent. De nieuwe Oost-Vlaamse bestuursploeg zal geen zes, maar nog vier gedeputeerden tellen. Het is een vrouwelijke ploeg: slechts één van de gedeputeerden is een man.

Kurt Moens (N-VA) uit Evergem wordt eerste gedeputeerde. Hij is godsdienstleerkracht en momenteel OCMW-voorzitter in Evergem. Moens krijgt onder meer economie, onderwijs, wonen en het financieel beheer.

Leentje Grillaert (CD&V) uit Wetteren wordt tweede gedeputeerde. Zij werk momenteel voor het gemeentesbetuur in Wetteren en zal infrastructuur, openbare werken en gebouwen onder haar hoede nemen.

Voor Groen wordt Riet Gillis uit Beveren gedeputeerde. Zij krijgt de bevoegdheden mobiliteit, milieu, natuur, klimaat, energie en personeel. Het is de eerste keer dat Groen in het provinciebestuur stapt.

N-VA heeft twee mensen aangeduid voor het laatste mandaat: Annemie Charlier; die momenteel schepen is in Sint-Niklaas, zal de eerste twee jaar gedeputeerde zijn voor ruimtelijke planning, onroerend erfgoed en de recreatiedomeinen. Daarna neemt An Vervliet uit Lebbeke het over.

Phaedra Van Keymolen (CD&V) uit Haaltert wordt de nieuwe voorzitter van de provincieraad.

Leopoldskazerne

Een bestuursakkoord is er nog niet, maar de nieuwe ploeg schoof wel al vijf speerpunten naar voren: het klimaatbeleid, het aanleggen van nieuwe fietssnelwegen, het stimuleren van ondernemerschap en het brengen van "een nieuw politiek verhaal" in de provincie, met een klemtoon op burgerparticipatie.

Het Oost-Vlaamse provinciebestuur kreeg de voorbije jaren veel kritiek, onder meer door de rol van Open VLD-gedeputeerde Geert Versnick. Die kwam meermaals in opspraak door contacten met projectontwikkelaars en dienstreizen naar Azië.

Ook de grootschalige verbouwing van de Leopoldskazerne in Gent, een dossier waar meer dan vijftig miljoen euro gemoeid is, kreeg kritiek. Kurt Moens kondigt aan "het dossier kritisch te zullen opvolgen". "Het gebouw is aangekocht en er zijn al contracten afgesloten. Maar wij willen volledige transparantie bieden en kijken waar we nog kunnen bijsturen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio