Krijgen we nog eens een vrouw in de F1? Deze 23-jarige snelheidsduivel mag wéér een bolide testen voor Sauber

Krijgen we nog eens een vrouw in de F1? Deze 23-jarige snelheidsduivel mag wéér een bolide testen voor Sauber

Foto: rr

Eind oktober mocht ze al eens achter het stuur van een F1-bolide kruipen en twee weken later is het alweer prijs voor Tatiana Calderon. De 23-jarige Colombiaanse is komend weekend namelijk te zien in een Sauber C32 op het Circuit van Fiorano.

Calderon werd vorig jaar opgenomen in het opleidingsteam van de Zwitserse renstal Sauber. Zelf is ze actief voor Sauber in de talentklasse GP3. “Het is geweldig om opnieuw achter het stuur van een F1-wagen te kruipen”, aldus Calderon. “Zeker zo snel na mijn debuut vorige maand. Dit wordt nog specialer want ik mag nu twee volle dagen testen. Het wordt ongetwijfeld spannend!”

Eerder reed ze al in Mexico City met een Sauber C37. “Het was een ongelooflijke ervaring om met de Sauber C37 te rijden,” zei de Colombiaanse snelheidsduivel toen. “De kracht, het remmen, het gripniveau met deze wagens, het is allemaal echt ongelooflijk. Ik voelde me erg comfortabel op de baan. Na enkele ronden raak je eraan gewend en ik beleefde veel plezier.”

Ook teambaas Frédéric Vasseur is onder de indruk van Calderon. “We zijn hier heel erg blij mee. Ze heeft indruk gemaakt op ons met haar toewijding, focus en talent. We zijn ervan overtuigd dat Tatiana alles heeft om te racen op het hoogste niveau.”

Calderon wordt dan ook aanzien als dé grote hoop op nog eens een vrouw in de F1. Al zijn die bijzonder schaars. De laatste die actief was in de koningsklasse was de Britse Susie Wolff. Zij reed in 2014 twee keer een vrije training voor een Grand Prix en was daarmee de eerste vrouw na 22 jaar met een officieel optreden in de Formule 1.

De Italiaanse Lella Lombardi nam tussen 1975 en 1976 daadwerkelijk deel aan Formule 1-races. Ze reed twaalf Grote Prijzen, met de zesde plaats in Spanje als hoogste klassering.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.